Житомирський політик захищатиме лідера фанклубу київського «Динамо». Подробиці

Сьогодні суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв продовжить розгляд кримінальної справи за обвинуваченням лідера фанклубу Київського «Динамо» Андрія Коренівського.

Кримінальна справа була порушена київською міліцією одразу після телетрансляції матчу між столичним клубом «Динамо» і Львівськими «Карпатами», на якому багатотисячний натовп вболівальників вигукував вже ставший крилатий вираз: «Спасибо жителям Донбаса…».

Адвокат Коренівського, голова Житомирської обласної організації Сидір Кізін вимагатиме припинення кримінального переслідування вболівальника, повідомляють у прес-службі Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

Як все було

Як пише blog.isport.ua, часом «Ч» стало 7 серпня 2011 року. На 65-й хвилині матчу п’ятого туру Прем’єр-ліги України між київським «Динамо» та львівськими «Карпатами» на бігових доріжках столичного стадіону почалася бійка. Такий собі Андрій Саламатов зірвав із гостьового сектора львівських ультрас прапор із зображенням Романа Шухевича. За гостей вступилися швидкі на розправу динамівські фани, які побили провокатора та повернули прапор своїм львівським друзям. Як виявилося згодом, Саламатов є відомим у соцмережах українофобом, не раз виступав із відповідними заявами в інтернеті, має членський квиток екстремістської організації «Євразійський союз молоді», яка причетна до спилювання тризуба на Говерлі 2007 року.

За кілька хвилин після інциденту із Саламатовим сектори київських ультрас спонтанно заскандували: «Спасибо жителям Донбасса за президента п***раса», яка після цього стала відомою на всю країну. Подальші події дають зрозуміти, що саме цей момент був поворотним у ставленні влади до фанатів, адже відеоролик із речівкою блискавично перетворився на хіт всесвітньої мережі, попри незграбні спроби спецслужб видалитийого, породивши безліч інтернет-мемів.

Невдовзі після матчу міліція порушила кримінальну справу за фактом побиття ненависника Шухевича за статтею «Хуліганство». За тиждень правоохоронці затримали одного з лідерів фанатського руху «Динамо», «споукмена» (той, хто заряджає речівки. – Ред.) Андрія Коренівського.

«Думаю, що вибір моєї кандидатури не випадковий, – вважає Андрій. – Міліція прекрасно знає, що я з мегафоном завжди, і справа виникла саме через «заряд» про Донбас. Хоча не я його заводив, він виник сам по собі. Увесь час, коли був у РУВС, мені казали: вийду звідси тільки в тому випадку, якщо зізнаюся, що це я бив Саламатова. Слідчий мільйон разів прокручував відеозапис бійки й тиснув, мовляв, дивись, ось тут ти його вдарив, визнай це, і ми тебе випустимо. При цьому мені демонстрували епізод, де чиясь нога в джинсах врізається в бік Саламатова, тоді як я того дня був у шортах».

2 вересня в УНІАН відбулася прес-конференція, яку організували уболівальники Динамо, аби пояснити ситуацію, що склалася навколо подій на матчі «Динамо»(Київ) – «Карпати»(Львів) 7 серпня 2011 року