Міліція впіймала серійного крадія, який встиг наслідити по всій області

У червні минулого року в Новоград-Волинський міськвідділ міліції надійшло повідомлення про те, що хтось таємно потрапив у приміщення Повчинської сільради.

Як виявилося згодом, це було початком цілої хвилі крадіжок, яка прокотилася теренами Житомирської області, інформує Ольга Номерчук,УМВС України в Житомирській області.

З місця злочину в с. Повчино правоохоронцям вдалося вилучити лише сліди взуття можливого зловмисника, а також зафіксувати зламані навісні замки на дверях, через які той і потрапив у приміщення. У самій сільраді було зламано сейф і, що дивно, нічого з оргтехніки зловмисник навіть не намагався винести, документація теж залишилася незайманою. Ці факти явно наштовхували на думку про те, що невідомий шукав щось конкретне.

Що саме, стало відомо незабаром, коли аналогічні злочини прокотилися по ряду населених пунктів Новоград-Волинського і ще декількох районах Житомирщини. Окрім сільрад зловмисник замахнувся на поштові відділення і сільські магазини.

У кожному з приміщень знаходив і виносив заздалегідь визначені речі. З сільрад – виключно гроші (якщо такі знаходилися), наприклад, в одному з населених пунктів в приміщенні сільської адміністрації йому вдалося знайти доволі значну суму грошей.

На поштових відділеннях, в основному, «живився» листівками, шкарпетками, гігієнічними пакетами, картками поповнення рахунку для мобільних телефонів. У магазинах завжди брав тільки стандартний набір – сигарети, каву, чай і консерви. Якщо в касі знаходилися гроші, а в сільських магазинчиках, як правило, була незначна сума, то не гидував забрати і їх.

Заступник начальника Новоград-Волинського міськвідділу міліції Андрія Подик каже, що

тільки на території району від рук невловимого зловмисника постраждали 11 населених пунктів. У приміщення він потрапляв, відшукуючи його «слабкі місця»: або зламуючи дверні замки, або перерізуючи металеві грати на вікнах. Так або йнакше, у нього завжди знаходилися підручні засоби для того, щоб подолати перешкоду.

У с.Пилиповичі невідомий злодій з’являвся тричі. Серпневої ночі минулого року навідався в місцеву сільраду, де перевернув усе догори дриґом, виламавши при цьому практично усі двері. Мабуть, роздосадуваний тим, що з місцевої адміністрації довелося піти спіймавши облизня, злодій увірвався у поштове відділення, що знаходиться в тому ж приміщенні, звідки виніс вітальні листівки і шкарпетки.

А на зворотному шляху навідався ще й у місцевий придорожній магазинчик, куди, легко впоравшись із замками, потрапив через службовий хід.

Надалі цей же магазинчик став об’єктом для вчинення злочинів того ж невідомого ще у вересні і напередодні новорічних свят. І кожного разу з магазину зникали тільки вищезгадані товари.

– На затримання зловмисника ми кинули фактично усі сили міліції, – розповідає Андрій Подік. – Усі служби, без виключення, працювали над встановленням його особи і безпосереднім затриманням. Зібравши достатньо інформації з місць скоєння злочинів, здійснених в нашому районі, і проаналізувавши наявні дані, ми дійшли висновку, що злочини може скоювати людина, яка і раніше мала проблеми із законом.

Паралельно зі збором і подальшим аналізом даних правоохоронці стали перевіряти і придивлятися до кожного з раніше засуджених жителів Новоград-Волинського району. Один з них, раніше неодноразово судимий 28-річний житель райцентру, який буквально у червні 2011 року звільнився з місць позбавлення волі, все ж таки привернув до себе пильну увагу працівників міліції.

Власне ніде не працюючи, він зміг в надто короткий термін після звільнення придбати хоч і уживаний, але доволі пристойний автомобіль ВАЗ. Непогано утримував себе і свою співмешканку. Ось тільки звідки матеріальний прибуток, не зізнавався.

Між тим незабаром правоохоронці таки вивели його, як мовиться, на чисту воду. Вже під ранок 4 лютого в с. Кам’яний Майдан Новоград-Волинського району, коли невідомий чоловік таємно проник у приміщення місцевого магазинчика, зовні на нього вже вартували правоохоронці.

– Затриманим виявився той самий нещодавно звільнений житель Новограда-Волинського, який викликав у нас підозру, – продовжує Андрій Подік. – Від вчинення злочинів він не відпирався, навпаки, як на духу, розповів про усі свої пригоди і у Баранівському, і в Червоноармійському, і в Бердичівському, і в Ємільчинському, і безпосередньо в Новоград-Волинському районах нашої області. Загалом на сьогодні відомо про більш ніж 40 фактів крадіжок, вчинених підозрюваним, на загальну суму (враховуючи завданий збиток) близько 400 тисяч гривень.

Виходить, не знайшла себе людина на волі. При розмові із затриманим, працівники міліції підтвердили ще одну свою версію, що слідувала і повністю пояснювала визначеність викрадених речей: цигарки, чай, кава, консерви, шкарпетки, листівки і тому подібне – найбільше витребувані речі за ґратами. Як зізнався підозрюваний, саме в місця позбавлення він відправляв усе викрадене, щоб, як водиться, «зігріти» колег за нещастям.

Проти затриманого нині порушена кримінальна справа за ч.3 ст.185 (Крадіжка з проникненням у приміщення) Кримінального кодексу України.

Подальші три або шість років чоловікові доведеться таки провести за ґратами. Принаймні в продовольчому плані на деякий час він себе вже забезпечив.