Названо машини з найотруйнішими салонами

Американські вчені вирішили перевірити, наскільки безпечними для здоров’я є матеріали, що використовуються в сучасних автомобілях.

Не секрет, що застосовувати натуральні матеріали для оздоблення салону часто дуже дорого і недоцільно, тому виробники беруть штучні, в яких може бути присутній цілий «коктейль» потенційно небезпечних хімічних елементів.

Природно, всі провідні компанії стежать за тим, щоб не допустити потрапляння отруйних речовин до складу своїх автомобілів, тому на ділі потрібно дуже постаратися, щоб «отруїтися» своєю ж машиною.

Оскільки нормальна людина не стане гризти кермо або облизувати торпеду, а перед їжею буде мити руки, то дуже малий шанс того, що шкідливі елементи потраплять в організм в значній кількості і викличуть хворобливий стан.

З іншого боку, «автомобільний запах» вже може бути токсичним, тому що мікроскопічні частинки цих же матеріалів витають в салоні і потрапляють в легені.


Таким чином беруть пробу для аналізу

Портал HealthyStuff.org опублікував підсумки хіманализу 800 автомобілів і склав рейтинг самих «чистих» і «отруйних» моделей, грунтуючись на частці шкідливих речовин в рульовому колесі, приладової панелі, ручки КП, сидіннях і дверях – тобто в місцях контакту.

Щоб спростити індекс, дослідники зробили шкалу з 0 до 5, за рівнем «забруднення» (точніше, за кількістю шкідливих частинок на мільйон інших, в пропромілле або мг/кг). Зокрема, перевіряли вміст елементарного брому, хрому, свинцю і важких металів.


Рейтинг найкращих і найгірших по тоскічності

За підсумками тестів перше і третє місця дісталися Хонда, п’яте і шосте – Акурам (люксовий бренд цієї ж компанії). Цивик і CR-Z отримали хороші відгуки завдяки тому, що виробник практично перестав використовувати поліхлорвініл (тип пластмаси).

На іншому кінці – Mitsubishi Outlander Sport, який розкритикували за підвищену концентрацію брому, і Nissan Versa, який порівняли з «басейном з хлоркою».


Приклад результатів аналізу

Потрапили в список «отруйних» добре знайомі українцям Hyundai Accent (новий) і Chevrolet Aveo (старий). У деталях з результатами по всіх моделях можна ознайомитися на сайті організації – просто вбийте назву на пошук та отримайте аналіз.

Щоб звести до мінімуму ризик «отруїтися», учені радять провітрювати автомобіль перед поїздкою і закривати салон при тривалій парковці на сонці.

За матерілами: auto.bigmir.net