Фестиваль “Поезія житомирських авторів”: чоловічий стриптиз, бісенята в очах особистостей постарше

В Житомирі втретє відбувся міський фестиваль художнього читання.

Поезія – це нерв суспільства, який болісно відгукується на всі зміни, що в ньому стаються. Вірш – документ, де анатомічно занотовано переживання автора – і любовні, і буттєві. Чи дійсно розуміти поезію і насолоджуватися нею – прерогатива інтелігенції?

Чи здатна людина, яка ремонтує сантехніку або пасе сільську череду корів зрозуміти глибокий підтекст літературного твору? Впевнена, що так. Тому що справжня поезія б’є навиліт і вражає у самісіньке серце кожного.

Почути саме такі, непідробно щирі літературні твори можна було в останній день березня, крізь барабанне вкраплення дощу, що стукав об дах міського Палацу культури. Саме там відбувся міський фестиваль художнього читання «Поезії житомирських авторів».

Цей фест успішно проходить уже втретє завдяки своєму ініціатору і організатору – народному аматорському літературно-мистецькому об’єднанню «Оксія». Учасників було негусто – всього двадцять три: школярі, студенти, працююча молодь і особистості постарше, проте зі своїми бісенятами в очах.

Програму за тематикою розділено на дві частини – ліричну і соціальну. Не все проходило гладенько – деякі читці перенервували і аж тремтіли на сцені, інші, вочевидь, боячись забути текст, брали його з собою на виступ і підглядали в «шпаргалку». Проте більшість виступила достойно, ще раз довівши, що рівень поезії житомирських авторів – всеукраїнський, і не злякаюся цього слова, світовий.

Прозвучали кращі твори таких відомих і не дуже поетів як Юрко Ґудзь, Ігор Живагін, Микола Сингаївський, Олег Левченко, Юлія Стахівська та багато інших. Серед них – левова частка віршів «оксіян»: Ларіси і Ніни Паламарчуків, Костянтина Кулікова, Катерини Радушинської і Тетяни Конончук.

Безперечно, родзинкою фесту став театралізований виступ поетеси Оксани Науменко та її талановитих друзів.

Наприкінці його навіть був чоловічий стриптиз, який належно оцінили всі жінки в залі

Компетентне журі, очолюване Заслуженим працівником культури України, директором обласного Центру народної творчості Юрієм Кондратюком, відзначило кращих учасників грамотами і подарунками, а лауреатів – дипломами і фірмовими статуетками у вигляді логотипу «Оксії» – ворона з пером.

Також поет і видавець Олег Левченко від себе особисто нагородив презентами тих, хто, на його думку, найбільш вражаюче виступив

Серед кращих учасників – 15-річний Віктор з одіозним прізвищем Крупський. Схожий на малолітнього репера з невеличкого американського містечка в своїй мішкуватій спортивній куртці, Віктор досить незле на свій юний вік «промовляв» вірші В. Ковальчука і К. Кулікова. Також – 14-річні школярки Марія Склярова і Ольга Вакуленко, солідний чоловік Володимир Паскель, який чомусь після виступу не сходив, а зіскакував зі сцени, та ін.

А лаври лауреатів одягнула на себе суперп’ятірка: власниця чарівного і ніжного голосу, переможниця обласного відбіркового туру Всеукраїнського конкурсу читців ім. Тараса Шевченка Ксенія Невредимова; закоханий дует Крістіни Сисоєвої і Богдана Денисенка, які чомусь соромилися відкрито проявляти свої почуття; бурлескна ретро-дама Оксана Науменко…

…і Марія Хімич, яка читала «чоловічі» тексти Юрка Ґудзя, стоячи босою на сцені

____________________________________________________________________________

Усі витрати на організацію фесту взяв на себе фонд «Оксія». На жаль, управління культури міської ради, очолюване Ларисою Харчук, відмовилося фінансувати цей захід. Вочевидь, міській раді відверто начхати на фестивалі, які підвищують реноме Житомира як культурного міста.

Наступного року фестиваль художнього читання відбудеться вчетверте. Любі потенційні учасники, починайте готуватися вже сьогодні, черпаючи натхнення в поетичних перлинах творчості житомирян Володимира Короленка, Василя Земляка, Валентина Грабовського, Анатолія Шевчука та інших!

Ярослава Побиван

Знімки учасників «Оксії»