Великодні барвники небезпечні для здоров’я

До Великодня залишилось кілька днів, прилавки магазинів уже заповнені пасками, різними присипками до них, барвниками для яєць.

Але все це може принести з собою цілий букет небезпечних хвороб. Першими у продажу з’являються паски іноземного виробництва, термін зберігання яких викликає великі підозри: 3-6 місяців.

У Центрі експертиз “Тест” розповіли, що кладуть у тісто, щоб так продовжити термін придатності. “Ми тестували зарубіжну пасхальну хлібобулочну продукцію, яка має тривалий термін зберігання. У виробах були виявлені консерванти, що перешкоджають утворенню мікробів і забезпечують довгий термін придатності випічки. Була знайдена бензойна кислота (Е210), сорбінова кислота (Е200) та їх солі. Це ж було зазначено на упаковці – так що видимих порушень немає”, – зазначила керівник експертно-аналітичного відділу Центру експертиз “Тест” Ніна Кильдій.

Що до того, як ці консерванти впливають на здоров’я, то, за словами лікаря-терапевта Наталії Деревянко в цілому зазначені речовини безпечні. “Але при захворюванні травної системи вони можуть спровокувати алергію, дисбактеріоз або проблеми з мікрофлорою кишечника”, – додала лікар.

Вітчизняні паски черствіють швидше, але консервантів в них куди менше. “Термін придатності нашої випічки найчастіше становить від 48 годин до 12 діб, а основна маса великодніх виробів придатна до вживання 72 години”, – пояснила прес-секретар ВАТ “Київхліб” Наталія Лук’янова. За її словами, терміни зберігання безпосередньо залежать від рецептури виробу, а також від наявності упаковки. Високорецептурні паски виготовляються по типу кексів. До їх складу входять вершкове масло, маргарин, спирт, цукор, є натуральні інгредієнти.

Якщо звернути увагу на склад упаковок з посипанням і фігурками-прикрасами для паски, можна побачити, що шкідливі барвники зустрічаються в посипаннях набагато рідше, ніж в яєчних барвниках. Посипання, які у магазинах продаються від 10 грн, в основному складаються з природних барвників. Червоний бетанін, зокрема, отримують з буряка, жовтий лукаротін або куркумін – з приправи куркуми або жирового розчину бета-каротину з моркви та гарбуза.

Дешеві посипання за ціною 1-2 гривні напхані синтетичними барвниками – Е102, Е110, Е122, Е124, Е132, Е129 і Е171. Цей букет може загрожувати раком, хворобами нирок, алергією. І хоча лікарі стверджують, що в таких малих кількостях посипання нешкідливі для здоров’я, небезпека загрожує людям, у яких діабет, алергія або харчові розлади. Купивши пакетик фарби для яєць за 1 грн, журналіст виявив на упаковці барвники, Е102, Е110, Е122, Е124, Е133. За інструкцією, яйця для фарбування доведеться вимочувати в розчині води, оцту і всіх цих Е. Як відомо, яєчна шкаралупа має пористу структуру, тому дані речовини легко проникають в білок.

У Центрі споживчих експертиз “ТЕСТ” проводилися дослідження барвників для яєць. Ніна Кільдій розповіла, що було виділено 6 барвників, які входять до складу деяких екземплярів. В Європі їх продають з попередженням: “барвник може викликати затримку розвитку дітей”, а в Україні таких відміток не роблять.

Мова йде про тартразин, або Е102, а також про Е104, Е110, Е122, Е124, Е129. На думку європейських лікарів, всі ці речовини небезпечні для дитячого організму, так як призводять до підвищеної активності та зниження концентрації уваги. “Я б не рекомендувала давати яйця, пофарбовані такими барвниками, дошкільнятам. Це якраз той період, коли організм дитини потребує корисних речовинах і мікроелементів, а батьки збираються “атакувати” його хімією. Якщо у дитини, наприклад, слабкий імунітет, то навіть одне таке яйце може викликати діатез або алергічні висипання. Тому краще використовувати старі методи забарвлення яєць – цибулевим лушпинням або соком буряка, пише from-ua.