Як правильно поєднувати кольори в одязі?

Уміння чи невміння поєднувати кольори в одязі означає, чи буде твоє вбрання яскравим або позбавленим смаку, елегантним або нудним, вульгарним або грайливим.

Від цієї ж якості залежить, чи будеш ти виглядати в своєму одязі органічно, або ніби взяла її напрокат, підкреслить вона твої гідності або повністю їх нейтралізує. Уміння вибирати кольори, найбільш підходящі для твого типу зовнішності, і грамотно їх комбінувати – дуже цінний навик. Деяким щасливицям таке чуття дається при народженні. Але це не означає, що його неможливо в собі розвинути.

Як поєднувати кольори в одязі: науковий підхід

Існує три основних підходи до поєднання кольорів:

1. Монохромне поєднання кольорів. Даний підхід передбачає вибір одного кольору в якості базового, основного. У гардеробі використовується все розмаїття його можливих відтінків – бліді і яскраві, темні і світлі. Чим більшу кількість відтінків використано, тим цікавішим вийде результат. Наприклад, якщо ми беремо за основу червоний колір, то можемо грати з відтінками рожевого, бордо, червоного і т.д. Таке поєднання ще називають нюансним.

2. Ахроматичне поєднання кольорів. За базу беруться чорний, білий та сірий кольори. Чому саме вони? Тому що вони поєднуються абсолютно з будь-якими іншими кольорами. Ти можеш використовувати ті кольори, до яких лежить душа, для того щоб розставити в своєму вбранні яскраві акценти. Досягти цієї мети можна за допомогою ременя, шарфика, біжутерії. Те, яким чином ти будеш використовувати гру цих кольоріву своєму гардеробі, залежить від твоєї фігури і переваг.

3. Компліментарне поєднання кольорів. Цей підхід – для людей творчих, сміливих і неординарних, які не бояться експериментів. Він передбачає поєднання контрастних кольорів. Існує три контрастних колірних пари: червоний і зелений, жовтий і фіолетовий, синій і помаранчевий. Зрозуміло, не варто підходити до вибору цих кольорів занадто буквально. Не забувай, що кожний з них має масу різних відтінків і тонів. Ніхто не забороняє тобі замінити жовте і фіолетове поєднання, наприклад, ніжно-бузковим та світло-коричневим.

Вибирай, який принцип підбору кольорів краще відповідає твоїй натурі, і керуйся ним.

Негласні правила поєднання кольорів

Теорії – теоріями. Але крім них існує ще дуже багато нюансів, які також необхідно враховувати.

1.В вбранні не прийнято поєднувати більше 3 базових кольорів. Це аксіома. Якщо звичайно в твої плани не входить надання собі подібності з яскравим тропічним птахом, дотримуйся цього правила. При цьому є головний колір – він займає близько 75% загального простору, і інші два по 15 і 10%.

2.Ймовірно ти чула про те, що є холодні і теплі відтінки кольорів. Що це означає? Холодні кольори – це синій, блакитний, зелений і їх проміжні відтінки. У їх складі є синя основа. Теплі – червоний, оранжевий, жовтий і перехідні кольори, наприклад, синьо-фіолетовий, синьо-зелений. В їх основі лежить жовтий. Однак у кожного з цих кольорів є свої відтінки, і вони можуть бути і холодними, і теплими. Універсальне правило: холодні відтінки поєднуються з холодними, а теплі – з теплими.

3.Багатьом здається безпрограшним варіант одягтися в один колір – питання поєднання кольорів знімається саме собою. Однак ця стратегія досить небезпечна. Немає такого кольору, одягнувшись в який з ніг до голови, ти будеш виглядати ефектно. Одягнешся в чорний – будеш схожа на грузинську вдову. В білий – на молочну пляшку. У рожевий – на перезрілу Барбі. Вибирати якісь яскраві кольори – наприклад, жовтий, червоний – взагалі небезпечно: для оточуючих ти перетворишся в яскравий нав’язливий відблиск, немов сонячний зайчик, який безперервно лізе в очі, як би ти від нього не відвертався. Так що постарайся використовувати в своєму образі хоча б 2 кольори.

4.Нижня частина одягу є основною. Підбираючи спідницю або штани до блузки, пам’ятай: низ не повинен бути більш яскравим, ніж верх. Блузка, з хижим малюнком, що кидається в очі, + чорні брюки – набагато більше стильне поєднання, ніж однотонний верх і які-небудь леопардові штани.

5.Біла сорочка – це базова річ в будь-якому гардеробі. Її можна поєднувати зі всіма кольорами, вона підходить для будь-якого віку, випадку і зовнішності.

Приміряйте на себе

Крім перерахованих правил, обов’язково необхідно пам’ятати: кожен відтінок несе в собі якусь інформацію. Крім того, кольори необхідно вибирати не за принципом «подобається/не подобається», а за принципом «підходить для моєї зовнішності чи ні».

Ілюструємо конкретними прикладами. Червоний колір – колір пристрасті. Добре підходить пекучим брюнеткам. Відмінно поєднується з чорним, синім і білим кольором. Цей колір полюбляють впевнені в собі дівчатами, які не бояться бути в центрі уваги. Жовтий колір – для чуттєвих і мрійливих натур. Підходить брюнеткам, які відносяться до типу Зима.

Чорний, баклажан і світло-синій – ідеальні сусіди для жовтого кольору. Зелений колір йде і блондинкам, і брюнеткам – все залежить від його відтінків. А ще це найпопулярніший колір для рудоволосих. Добре поєднується з відтінками коричневого, а також з сріблясто-сірим кольором.

Зелений колір позитивно сприймається більшістю людей, бо асоціюється з травою, молодим листям – загалом, з природою. Синій колір також претендує на універсальність в залежності від відтінку. Класичний насичений синій зазвичай рекомендують світлошкірим блондинкам.

Червоний, білий, жовтий та сірий кольори – ось найбільш вдалі поєднання для синього. Синій колір радує око і діє заспокійливо. Звичайно, сучасна мода досить демократично підходить до питання поєднання кольорів. Дизайнери комбінують в своїх моделях 4 кольори, використовують сміливі і провокаційні ансамблі. Однак задаючись питанням, як поєднувати кольори в своєму одязі, ти повинна керуватися насамперед відчуттям комфорту і внутрішньої згоди, яке вселяє тобі колірне рішення.

Орієнтуйся на свою інтуїцію і вроджене почуття прекрасного. Ну і звичайно, не нехтуй нашими порадами!