У Житомирі відбудеться презентація 2-томного путівника

Видавництво «Грані-Т», Польський Інститут у Києві за підтримки Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича запрошують на презентацію 2 томного путівника «Польські замки і резиденції в Україні»

Презентація відбудеться за участі автора – Дмитра Антонюка (мандрівника, журналіста) 14 травня, у понеділок у о 16.00 в Житомирській обласній універсальній бібліотеці ім. О.Ольжича, конференц-зала Житомир, Новий бульвар, 4.

Замки й палаци – найтаємничіша архітектура, від якої віє живим духом старовини. Вони хвилюють уяву і старанно оберігають свої таємниці, чимало з яких іще можна відкрити.

Виявляється, що їх збереглося в Україні набагато більше, ніж прийнято вважати. Більшість замків і шляхетських резиденцій звели колись на теренах України польські королі, магнати й військові діячі. У обох частинах праці Дмитра Антонюка представлено аж 470 пам’яток. І ця цифра неостаточна, оскільки автор сподівається, що, можливо, існують й інші резиденції польських родин, які він ще не відкрив.

У першій частині представлена історія польських родових гнізд, починаючи від часів середньовіччя і закінчуючи добою бароко; у другій – мова йде про польські резиденції від епохи класицизму і до 1939 року. Географічно путівник охоплює пам’ятки більшості правобережних областей України.

Описи палаців й замків містять захопливі історії життя їхніх мешканців (Ґрохольських, Собанських, Скібнєвських, Потоцьких, Сенявських Браницьких та інших родів), розповідають про метаморфози зовнішнього вигляду споруд, про цікавинки інтер’єру.

Водночас автор закликає звернути увагу на ті пам’ятки, які опинились на межі зникнення, тому у книгах йдеться й про резиденції та замки, які на перший погляд вже не становлять інтересу для туристів.

Путівники також містять корисну інформацію про інфраструктуру і дороги, а також особисті враження, а, почасти, й пригоди автора, пов’язані із дослідженням архітектурного спадку поляків в Україні.