На Житомирщині водопровідно-каналізаційне господарство обіцяють реформувати за 9 років

Відповідну програму прийняли на сесії депутати обласної ради. Найважливіші заходи передбачають виконати до 2015 року.

Зокрема, покращити якість поданої споживачам води; забезпечити цілодобову подачу води та її надійну дезінфекцію; стабілізувати фінансово-економічний стан підприємств водопровідно-каналізаційного господарства шляхом введення економічно обґрунтованих тарифів; створити регіональну керуючу компанію.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук на прикладі житомирського водоканалу пояснив, наскільки це важлива програма: “Це буде певний крок до відновлення, модернізації, капітального ремонту всього господарства в місті Житомирі. Тому що це, як мінімум, 540 кілометрів різних водопровідних і каналізаційних мереж, які були створені в 60-х,70-х і 80-х роках. І ми крок за кроком будемо не латати там, де прорвало, а вкладати серйозні кошти”.

А депутат Геннадій Зубко, визнаючи важливість проблеми, говорить про неефективне використання коштів. І також на прикладі: “В Житомирському районі тільки для селища Гуйва, аби передати водогінні мережі, потрібно 2 мільйони гривень А практично на три роки по Житомирському району закладаються кошти в розмірі 3 мільйони гривень. Якщо ми хочемо сказати, що кошти потрібно розкласти по роках і потрошку забирати, і не зробити чогось суттєвого, ця програма, може, і нормальна. Але з точки зору ефективності використання бюджетних коштів вона не має сенсу”.

Всього на реалізацію програми необхідно майже 2 мільярди гривень (1922,912 млн. грн.). З них з державного бюджету – понад 800 мільйонів, з місцевого – 436 мільйонів, самі підприємства мають знайти 264 мільйони, решту, понад 393 мільйони гривень, планується залучити з інших джерел, інформує “Житомирська хвиля”.