Магія Купальської ночі: фоторепортаж Репортер Житомира

В Немиринцях Ружинського району Житомирської області грандіозно відзначили свято Івана Купала.

Подивитися на професійне відтворення купальських обрядів, зануритися в атмосферу язичницького свята, познайомитися із роботами майстрів народної творчості, які прямо під відкритим небом влаштували виставки своїх робіт, прибули тисячі людей. Купальське свято в Немиринцях відвідала найбільша кількість гостей за всю його історію, інформує прес-служба Житомирської обласної організації політичної партії «Українська платформа «Собор».

Тут можна було зустріти не лише полісян, а й гостей Житомирщини з багатьох областей України та з-за кордону. На запрошення засновника фестивалю, народного депутата України, голови політичної партії «Українська платформа «Собор» Павла Жебрівського до Немиринців приїхали представники дипломатичної місії – Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в України пан Тоічі Саката і Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Іспанії в України пан Хосе Родрігес Мояно.

«Це чудове свято. Найголовніше – тут відчувається душа українського народу, і це дуже важливо для всіх українців – захищати свою культуру. Ми задоволені побаченим. Ми, японці, цінуємо свою історію і культуру. І дуже добре, що на цій землі також поважають свої давні традиції. Дякуємо, що запросили нас, відтак ми дещо більше зрозуміли Україну», – розповів пан Тоічі Саката.

«Прекрасне і красиве свято вийшло тут, у Немиринцях. Я знаю, що Івана Купала – це язичницьке свято кохання, свято, коли лякають поганих духів, коли очищаються від усього лихого. Мені дуже сподобалось, як відтворили обряд учасники дійства», – зазначив пан Хосе Родрігес Мояно.

У відтворенні купальського обряду брали участь професійні артисти та молодь, яка навчається хореографії у Житомирському коледжі культури та мистецтв імені Івана Огієнка. Головним режисером фестивалю, заслуженим журналістом України, Тетяною Романовською та головним балетмейстером фестивалю, народним артистом України Рафаїлом Малиновським було поєднано купальські танці, пісні, театралізовані сцени відтворення обрядів та сучасні елементи шоу-програм – піротехнічні ефекти і шоу вогню.

Купальські пісні виконував постійний учасник фестивалю «Купальські роси», відомий колектив – фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав» (керівник Ігор Барановський).

Театралізоване дійство «Магія Купальської ночі» в Немиринцях тривало в межах двох годин

Все починалося надвечір. Парубки виконували обрядовий танець запросин дощу, а потім обливали гостей свята водою – на щастя, на здоров’я. Дівчата збирали трави та плели вінки. В процесі дійства тисячі гостей фестивалю побачили також, як раніше на селі на свято Івана Купала прикрашали Марену, як топили опудало, як пускали на воду вінки, сподіваючись знайти свого судженого.

Окремою частиною дійства був ритуал, присвячений вогню – котіння вогняного колеса з пагорба в річку, запалення купальського вогнища, дикі танці навколо нього і звісно ж стрибки через вогонь.

Змогли усі присутні й загадати бажання, коли на купальській галявині розквітла квітка Папороті (досягти цього вдалося за допомогою піротехнічних засобів). А далі людей за традицією фестивалю пригощали смачним короваєм і запрошували об’єднатися в «Ланцюг єднання» як символ міцності українського народу.

Павло Жебрівський, народний депутат України, засновник фестивалю «Купальські роси»:«В Немиринцях, як і в інших селах, здавна відзначали Івана Купала. З часом цей стародавній обряд почав забуватися (особливо – за радянських часів). Проте в мене завжди було бажання відродити наші українські звичаї, які дають людям розуміння, що ми є нація з глибоким корінням та історичними традиціями.

П’ять років тому розпочали проводити фестиваль, відновлюючи автентику, спочатку – на обласному рівні, і ось вже четвертий рік поспіль цей фестиваль має статус всеукраїнського.

З кожним роком він набирає обертів, стає більш масштабним. Свято особливе актуальне в сьогоднішній час, в час прийняття ганебного Закону про українську мову. Патріотизм не можна насадити, його потрібно виховувати, він або є, або його немає.

Свято Купала для мене – це заглиблення в енергетику сивої давнини, це сутність українська, це зв’язок з природою. Це свято дає впевненість українцям, що ми є гордою нацією з тисячолітньою історією і у нас є дух – це важливо».

Говорячи про фольклорний фестиваль «Купальські роси», варто відзначити, що це свято супроводжувалося виступами різних колективів та солістів – співали українських народних, обрядових та сучасних пісень, присвячених одвічним цінностям – матері, Україні, мові

На пагорбах були розміщені виставки народних майстрів – люди могли не лише подивитися, а й придбати вишиванки, рушники, різьблені вироби, зразки бісероплетіння, віночки, роботи ковалів.

Однією із родзинок свята став показ колекції «Золота середина» столичної дизайнери Голди Виноградської. На запрошення Павла Жебрівського вона приїхала до Немиринців і познайомилася з жінками, які в результаті й стали моделями.

Глядачі побачили елегантні сукні та плаття, створені спеціально для простих немиринчанок

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Мальовниче озеро у Немиринцях

Павло Жебрівський з житомирськими журналістами

«Купальські роси» в Немиринцях: фестиваль зібрав найбільшу кількість гостей за всю його історію

Розмах дивував. У Житомирі такого немає

Спортивний літак змусив затамувати подих

Льотчик таке виробляв, що спокійно не можна було дивитися

Магія купальської ночі

На пагорбі яблоку ніде було впасти

Коло навколо вогню

Павло Жебрівський досягнув результату: цього року фестиваль став міжнародним!