Бізнесмени Житомирщини не поспішають скорочувати заборгованість перед банками: аналітика

Український бізнес скорочує прострочену заборгованість перед банками. Житомирщина – у хвості цього процесу.

За рік частка простроченої заборгованості вітчизняного бізнесу перед банками скоротилася на 10 млрд. 185 млн. грн. або ( – 15,9%) і станом на 1 липня 2012 року становить 53 млрд. 838 млн. Про це Репортерові Житомира за даними НБУ повідомляє Незалежна асоціація банків України.

Найшвидше борги перед банками повертають підприємства Закарпатської (- 64,2 % простроченої заборгованості у порівнянні з 01.07.2011р.), Рівненської (- 57,9%) та Чернівецької областей (- 53,9%).

На жаль, це не надто впливає на загальну суму прострочених боргів, бо частка цих регіонів у загальному борговому портфелі незначна. Найнижчими темпами скорочують свої борги бізнесмени Полтавщини й Житомирщини (-3,5 % та – 3,9 % відповідно), а на Волині місцеві підприємці примудрилися навіть збільшити частку «поганих» кредитів на 67,2%.

Рекордсменом з простроченої заборгованості залишаються юридичні особи Києва та Київської області. На них припадає більше половини національних показників – 32 млрд. 155 млн. гривень або 59,7 % . Це пояснюється тим, що й кредитний портфель цього регіону є найбільшим (він складає 54,87% від загальноукраїнського). При цьому частка простроченої заборгованості регіону сягає 10% від загальної суми кредитного портфелю.

У галузевому розрізі найненадійнішими позичальниками виявилися представники «рибальства і рибництва», у яких «прострочка» сягає 57,5 % від виданих кредитів . Платіжна необов’язковість є характерною рисою будівельників – 15,9% і готельно-ресторанного бізнесу – 14,1%. Найменше банки ризикують, кредитуючи підприємства, що спеціалізуються на виробництві та розповсюдженні електроенергії, газу та води. У них частка поганих кредитів складає лише 1,4%.

Більшість прострочених вітчизняних бізнесом кредитів видано у гривні (57,4%), на валютні ж кредити припадає 42,6%. При цьому заборгованість за валютними кредитами скорочується значно швидше. Так, порівняно з 1 липня минулого року сума «поганих» валютних кредитів зменшилася на 29,6%, або 9 млрд. 646 млн. грн., тоді як гривневих – лише 1,7 % (539 млн. грн.).

Загалом частка прострочених банківських запозичень юросіб в Україні складає 9,2 %. Для порівняння, в сусідній Росії аналогічний показник – 5%.