“ЧЕСНО” побачив чистоту Развадовського і часткову невідповідність Кізіна

Громадянський рух ЧЕСНО побачив невідповідність кандидата по 63-му округу узгодженого з опозицією свободівця Сидіра Кізіна двом із чотирьох критеріїв доброчесності. До Віктора Развадовського у Руху – у руху “Чесно” претензій нема.

Нагадаємо “ЧЕСНО” – громадянський рух, започаткований групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства “Новий Громадянин”. Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції “Фільтруємо парламент за 24 години” – рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні.

Мета Руху – активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Символ кампанії – часник – засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.

Учасники Руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі:

* відсутність фактів порушень прав і свобод людини

* незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців

* непричетність до корупційних дій

* прозорість задекларованих доходів, майна та їх відповідність способу життя

* особисте голосування в парламенті

* участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів

Вибуховими стали результати фільтрації рухом “ЧЕСНО” на відповідність критеріям доброчесності 226-ти нині діючих депутатів ВР. Виявилося, що належність до тієї чи іншої політичної партії зовсім не означає, що ти стаєш “білим і пухнастим”. Те ж саме стосувалося і носіння вишиванок.

Нині “ЧЕСНО” спільно з журналістами та громадськими активістами учасники Руху перевіряють нинішніх і майбутніх депутатів на відповідність вказаним шістьом критеріям.

Читайте: “ЧЕСНО” про Кізіна

Зокрема у 67 одномандатному виборчому округу висуванець ВО «Свобода» Сидір Кізін на думку Руху ЧЕСНО не відповідає двом із наведених вище перших чотирьох критеріїв. За двома останніми його не оцінювали, оскільки ні до парламенту, ні до місцевих рад даний кандидат у народні депутати ще не обирався.

Критерій: Відсутність фактів порушень прав і свобод людини

За повідомленнями ЗМІ у 27 вересня 2006 році під час прес-конференції в ІА “УНІАН”, голова правління ВАТ “Агрофірма «Провесінь” Іван Півень заявив: “Юридична фірма-рейдер “Кізін, Чібісов та партнери” намагаються захопити ВАТ “Агрофірма «Провесінь” з метою знищення підприємства, продажу його майна та відчуження землі – 100 га”.

Хоча наведена інформація не є підтвердженням вини кандидата в народні депутати Кізіна Сидора Васильовича у вчиненні правопорушень, але вона дає вагомі підстави припустити та зробити оцінку про високу вірогідність його причетності до порушення прав і свобод людини, а саме права на власність.

Таким чином, згідно з методологією Руху ЧЕСНО, кандидат в народні депутати Кізін Сидір Васильович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Критерій: Непричетність до корупційних дій

За інформацією, порталу antiraider.org.ua, близький партнер Кізіна Сидора Васильовича – Андрій Володимирович Портнов, є одним з організаторів “Народних Реєстрів” – відомого рейдерського реєстратора. У останнього в різних компаніях працював Кізін Сидір Васильович, згодом директор юридичної компанії “Кізін, Чібісов і партнери” (раніше називалася “Портнов і партнери”).

Пан Портнов неодноразово порушував питання про притягнення до відповідальності та звільнення з посад суддів, які брали участь у розгляді судових справ щодо Львівської агрофірми “Провесінь”, яка свого часу перебувала в апогеї рейдерської атаки з боку його партнерів: юридичної компанії “Кізін, Чібісов і Партнери”, ЗАТ “Народні реєстри”, інвестиційного консорціуму “Вихор”.

Народний депутат Портнов скеровував до органів прокуратури депутатські запити з вимогами проти суддів, що можна вважати як використання депутатських повноважень з метою тиску на правосуддя, на користь Кізіна Сидора Васильовича.

Хоча наведена інформація не є підтвердженням вини кандидата в народні депутати Кізіна Сидора Васильовича у вчиненні правопорушення, але вона дає вагомі підстави припустити та зробити оцінку про високу вірогідність причетності до хабарництва, політичної корупції та використання владного становища для отримання неналежних переваг.

Таким чином, згідно з методологією Руху ЧЕСНО для оцінювання доброчесності кандидатів, кандидат в народні депутати Кізін Сидір Васильович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Разом із тим, Рух ЧЕСНО не виявив невідповідності до жодного із даних критеріїв з боку самовисуванця по 67 виборчому округу Віктора Развадовського.

Дивіться: “ЧЕСНО” про Развадовського

Інші кандидати цього округу Громадським рухом ЧЕСНО не досліджувалися.