У Житомирі на Замковій знайшли Золоті ворота?

Загальновідома дата заснування Житомира піддалася сумніву. Незаперечні факти існування Житомира задовго до 884 р нової ери знайшли київські археологи на Замковій Горі.

Історія сьогоднішньої знахідки розпочалась ще минулого року. Поруч з костелом що на вулиці Кафедральній київські археологи знайшли кілька людських поховань 18 сторіччя.

І нині, під час копання котловану під фундамент нового музею природи було знайдено кладку фундаментів та стін.

Олег Іванов – археолог, Київ: «Почали копать і цей куточок скоріше 17-18 ст., мабуть це замчище бо дуже великі фундаменти».

За останні 200 років подібні археологічні роботи проводилися в Житомирі вперше і кожні земляні роботи це відкрита сторінка історії міста.

Олександр Тарабукін – ст. наук.працівник Житомирського краєзнавчого музею: «Про цю територію міста ми майже нічого не знаємо от коли почали копати фундамент, помітили наявність культурного шару».

Будівництво нового музею природи дало змогу зануритись у глибину віків історикам, археологам а також житомирянам та гостям міста, адже знахідка, може бути, власне, «Житомирськими Золотими воротами» спеціально законсервованими і відкритими для загального огляду.

Джерело: ЖОДТРК