2 роки Дебоя у Житомирі: є над чим замислитись

10 листопада 2010-го року Володимир Дебой став міським головою Житомира.

2 роки Дебоя при владі у Житомирі запам’яталися участю мера міста у багатьох публічних заходах. Недоброзичливці з опозиції, яка перед цим була владою, одразу ж заговорили про те, що мер піариться на досягненнях інших, зокрема, “папєредників”. Сьогодні під час звітної прес-конференції за результатами дворічної діяльності міський голова зауважив, що його стратегічна ціль – залучати інвесторів у місто.

Міський голова каже, що за цей час увійшов у курс багатьох справ і йому зараз не потрібно особисто контролювати стан кожної труби у Житомирі. Для цього є відповідні спеціалісти, які працюють. Та й цього не робив жодний міський голова Житомира, якщо чесно.

Володимир Дебой все більше відходить від політики, політичних коментарів, позиціонування, і т.д. Те, що він є головою міської організації Партії Регіонів ніяк не позначається на його риториці. Він не популіст. Він господарник. Сьогоднішня прес-конференція це продемонструвала. Тим, хто втомився від політики (як пустопорожньої балаканини обіцяльників) і не має до неї інтересу, Дебой-мер сподобається, якщо звісно ж не включати емоції і не розфарбовувати світ у чорно-білі тони (свої-чужі).

Для тих, хто вірив у помаранчеву ідею і розфарбовував світ у кольори боротьби з ворогами України (ті, що у своїй більшості отаборились у східному напрямку), які, звісно ж, не є помаранчевими, і не носять вишиванок, складно буде примиритися з тим, що мер-регіонал спільно з губернатором-регіоналом вже наступного року за бюджетні гроші РЕАЛЬНО укріплять і реконструюють «Ракушку» у Житомирі і зроблять з неї літню естраду типу «Юрмали»,.. що за каденції мера, який не з «демократичного табору»,… нарешті доведено у Житомирі до завершення два довгобуди – інфекційне відділення дитячої міської лікарні і музична школа на Михайлівській.

Ми стояли на Майдані і кричали «Ющенко!!! Ющенко!!!» Але питання: «Де була Віра Тимофіївна 5 років своєї каденції??? Чим вона займалася???» Ми чули про «сінокоси» – виділення землі своїм людям у рекреаційній зоні житомирської Корбутівки, про що усі мовчать… чули про розформування міської комунальної аптечної мережі, що призвело до монополізації цін на ліки у Житомирі приватними аптеками,.. чули про фонтан на Соборному, який назвали «Вірині сльози». А скільки того, про що ми не чули і про що навіть не здогадуємось?…) Тому що міський голова формує команду, кожен член якої має свої інтереси… Кожному щось треба з того, що належить усім. І депутатам теж. А, ну і ще ми чули про реконструкцію частини Московської. Це що стосується попередньої помаранчевої міської влади у Житомирі, за яку ми рвали глотки на Майдані.

Тепер давайте подивимось, що зробив для нас, житомирян, «поганий» (бо регіонал) мер Дебой. Всього за 2 роки. 2 не 5. І давайте відкинемо розмови про те, що мер хотів собі машину… Бо це смішно. А те, що педалювати тему «машини» та інші акценти бажаючим повернути собі владу у Житомирі вигідно, то це без сумніву.

Житомиряни мають усвідомити – боротьба за владу нічого спільного з правдою не має! Правда – це взагалі егоцентричне судження. Для мене це добре – значить це правда). Мені це не вигідно, значить це погано, тобто брехня… Для однієї людини те що коїться – правда, а для іншої – не факт. І спробуй розберися, хто хороший, хто поганий…

Отож, суто по фактам, 2 роки «поганого не у вишиванці» мера Дебоя, який несамостійно приймав рішення (бо Рижук – його політичний батько), піарився, перерізаючи стрічки, хотів собі «круту» машину за народні гроші (бо у нього своєї нема), нічого не робив для розвитку місцевого бізнесу і соціальної сфери Житомира.

Місто – величезний господарський комплекс

Музична школа на Михайлівській

Цей об’єкт – соціально-важливий, оскільки у ньому навчається 600 дітей. Родзинка Житомира, пішохідна вулиця Михайлівська 16 років стояла перегороджена неприглядним зеленим парканом. З державного бюджету за допомогою області за каденції Дебоя виділені гроші. З міського бюджету також. Чи торкається це кожної родини житомирян? Напевне ні. Але ж там займається 600 дітей. А це – запорука культурного, естетичного духовного зростання цих юних житомирян. Хіба це не правда?

Ремонт даху і фасаду приміщення «Сонечка»

Дах був прогнивший і вітер його у минулому році загорнув, як папір. Працівники МНС зупинили процес руйнації даху. Цього року робиться ремонт фасаду і даху. Питання: чому це не зробили раніше ті, хто був до цього при владі, а зараз себе позиціонуючи опозицією знову до неї рветься?

ДЮСШ №2

Раніше про неї говорили, згадуючи конфлікти її керівників за владу. Там був жахливий внутрішній стан. Ніхто давно не реконструював ті бігові доріжки, ніхто не робив ремонтів. За останній рік зроблений внутрішній ремонт, причому у роботах приймали участь викладачі, старші спортсмени, діти. Роботу треба продовжувати, але подивіться, яка сьогодні ДЮСШ №2 і чесно оцініть її стан.

Філармонія

Це об’єкт обласної комунальної власності і тут були залучені кошти облради. Але цей об’єкт розташовується у Житомирі і він став окрасою нашого міста, оскільки знаходиться у його старовинній частині, яку потрібно включати у туристичний маршрут. У подальшому потрібно робити ремонт залу і це буде зроблено наступного року. Це важливо насамперед тим, хто цінить академічне мистецтво. Таких людей у Житомирі буде все і більше, оскільки філармонія вже стала схожою, принаймні ззовні, на справжній храм мистецтва. Кажуть, витратили аж 5 мільйонів гривень на фасад Філармонії, коли Сухомлин на фасад кінотеатру «Україна» витратив усього 180 тисяч гривень (мовляв вкрали). Але питання: чому це не робили попередники, які нині обіцяють?

Хрестовоздвиженський храм

90 років там не було слова Божого. Питання патріархатів не підніматимемо. У кого Бог в Душі, може не менш ефективно вести з Ним розмову і у чистому полі… Але все ж, хай навіть і Московський патріархат, але все одно – це є відродження духовності на Житомирщині. Тепер там буде молитва, а не кунсткамера з скелетом мамонта. Чи це заслуга Дебоя? Можливо й ні, бо музей перебуває у обласній комунальній власності, але все ж…) Живемо у одному місті.

Камінь заснування Житомира у сквері на Кафедральній

Він був обідраний, у тому числі й за панування «помаранчевих патріотів», за яких ми стояли на Майдані. Наречені щоб сфотографуватися на його фоні, мусили видиратися багнюкою по схилу. Хіба це неправда? Нині монумент одягнули у камінь, зробили сходи, парк освітили, почистили його там, де він був занедбаний, упорядкували доріжки. Мала бути реконструкція, але вона не відбулася, оскільки за словами міського голови, на депутатських комісіях це питання було «заговорено». До нього мають повернутися згодом.

В’їзд в Житомир зі сторони Києва і Львова

Під’їздні дороги до Житомира зроблені капітально, хоча вони не були заплановані у бюджеті євродоріг. Цих двох ділянок могло б і не бути, якби не ініціатива губернатора Рижука і мера Дебоя. Коли робили дорогу Київ-Чоп, планувалося обійти Житомир по території Глибочицької та Іванівської розв’язок. Але ж дорога до Житомира зроблена і держава її так просто не дала… В’їздний знак зі сторони Києва реконструйований, освітлений. Тепер там приємно припаркувати машину. Хіба це неправда?

Сквери Житомира з фігурами ковальського мистецтва

Сквер на Лятошинського відновлено. У сквері на Щорса, 4 встановлена ковальська скульптура «Дівчина-Весна». Там фотографується молодь, наречені. Біля «Глобала» – скульптура «Язик до Києва доведе». Це невеличка візитівка нашого міста. Вона ввійшла у Книгу рекордів України.

Фасад міської ради зі сторони Лятошинського

Художники роками дивилися на гнилу обдерту стінку. Як тільки Дебой став мером, її одразу привели у належний вигляд. Факт? Факт.

Встановлення дитячих майданчиків

Цього року у дворах Житомира встановлено більше 40-ка дитячих майданчиків. Місцеві вибори – через 3 роки…

Встановлення спортивних майданчиків

Наступного року у дворах будуть встановлювати спортивні майданчики, щоб діти могли фізично розвиватися. Це турніки і бруси. Ініціативу міського голови мають підтримати депутати під час сесії, бо треба виділити гроші.

Відкриття штучних полів у школах міста

Минулого року у Житомирі збудували перше штучне футбольне поле на території ЗОШ №30. Зроблено це за кошти міської ради. Цього року ще 5 таких полів відкрито. Це чудові поля, які використовуються майже цілий рік. Вартість цієї інвестиції становить 2 мільйони гривень.

Реконструкція фасаду 8-ї школи

Фасад цієї ЗОШ був покритий пенопластом, що заборонено. За минулий рік зроблена комплексна реконструкція фасаду. Тепер школа має зовсім інший вигляд. Батьки і вчителі заквітчали територію.

Металопластикові вікна у садочках і школах

60% вікон, хто б там що не говорив, у всіх школах і дитсадках Житомира замінено. За минулими темпами це б тривало ще років 10 як мінімум і діти б мерзли у навчальних приміщеннях.

Врятований від дерибану табір «Супутник»

2 роки тому – це був запущений занедбаний табір з понівеченими копусами. 20 камазів сміття звідти вивезли. Дітям придбали інвентар, караоке, тенісні столи. Цього року тут відпочило 837 дітей. Табір прийняв не лише 4 повноцінні зміни. Тут відновлена система теплопостачання, впорядковані санвузли, забезпечені умови, які дозвляють приймати дітей навіть взимку. Цієї осені 120 житомирських діток, лідерів місцевого самоврядування провели тут відпочинок і навчання і дуже задоволені.

Інфекційне відділення дитячої міської лікарні

Його заклали у 1992-му році. 20 років відділення чекало, коли його здадуть в екслуатацію. Сьогодні там належні умови, лікуються діти. За кошти міського бюджету придбано обладнання. Величезну допомогу надали спонсори, зокрема «Червоний Хрест». Корпус укомплектований і сьогодні ефективно працює.

Реконструкція мережі водо- і теплопостачання

Житомир не здатний власними силами модернізувати водо і тепломережі. Тут два виходи. Перший – сумнівний. Це приватизація, концесія, оренда. Другий – залучення коштів європейських інституцій. Це гроші для комунальних підприємств під невеликий відсоток. Житомир домовився про співпрацю з Шведської водною асоціацією щодо очистки води і каналізації. На рівні держави підписана тристороння угода. Кошти, які будуть надані Житомиру підуть на впровадження найновітніших технологій.

Система очистки води сіллю у Житомирі

Ми перші в Україні, хто навіть не під Євро-2012 перейшов з хлору на безпечну соляну суміш. Хіба це не добра справа?

Додаткові гілки газопостачання Житомира

Житомирянам все одно, з якої труби в їхні оселі йде газ. Головне, щоб він був. Але до останнього часу Житомир був єдиним обласним центром подача газу до якого здійснювалася з єдиного напрямку. У нашому випадку – з Бердичева. Для безпеки газопостачання має бути 2 або 3 плеча газоподачі. Перед міністерством палива і енергетики, Кабміном, НАК «Нафтогаз України» було поставлено питання щодо будівництва у Житомирі додаткових гілок газопостачання. Ця робота завершена у цьому році. Все ж, це безпека нашого міста. У “папєредників” до цього руки не доходили, або часу не вистачало.

Бердичівська станція знаходиться на території підтоплення, її потрібно було ремонтувати вже давно, але враховуючи, що вона була єдиною, яка постачала газ у Житомир, цього зробити не було змоги. Тепер така можливість є. Чи розуміє стратегічність цього питання кожен житомирян? Має розуміти, адже коли у Євпаторії не стало води взимку, це відчуло все місто.

Будівництво додаткових водогонів для Житомира

В радянський час Житомир мав три гілки водогонів, які могли компенсувати одна одну у випадку пошкодження. Уже більше 15 років ми маємо одну єдину гілку водоподачі і цим питання ніхто всерйоз не займався. Як повідомив сьогодні на прес-конференції Дебой, вже є попередні домовленості з державою, що наступного року Житомир отримає близько 40 мільйонів гривень і додаткові гілки водопостачання обласного центру знову запрацюють. Це стратегічне питання, яке не є осяжним для кожного жителя нашого міста.

Модернізація системи опалення у Житомирі

Завершується процедура отримання державних документів від Кабінету Міністрів на подальше використання кредиту в 10 мільйонів Євро і 5 мільйонів Євро гранту. Житомир – єдине місто, яке отримало грант у розмірі 50% від суми самого кредиту. Інші міста отримають більший відсоток. Реалізація цього проекту дозволить на 30% модернізувати систему опалення Житомира. Це серйозний проект, який на десятиріччя забезпечить Житомир гарантованим теплозабезпеченням належної якості.

Утеплення дитячого садочку №21

Там виховується 400 дітей. Садочок комплексно утеплюють. Кредит в розмірі 3 мільйони гривень усього під 3% у національній валюті надає корпорація НЕФКО. Це нижче рівня інфляції. Ефективність цього кредиту – до 40% економії енергії – теплової, електричної. Аналогічне утеплення у наступному році здійснять у 60-ти соціальних об’єктах Житомира – садочках, школах, лікарнях. Експерти-аудитори з Норвегії, України і Росії нині працюють у Житомирі. Вартість проекту – 4,5 млн. Євро. Це унікальний шанс здійснити утеплення шкіл і дитсадків Житомира і стати першим в Україні містом, яке за рахунок європейських коштів утеплить об’єкти соціальної сфери.

Освітлення міста свілодіодними світильниками

Цього року у Житомирі встановлюють 1760 світлодіодних ламп, як на магістральних вулицях, так і на другорядних. Лампа, виробницва житомирської фірми (а значить, гроші з міста не пішли) споживає усього 20 Вт, служить з гарантією сім років. Під’їзд вишки для заміни однієї старої лампи розжарювання становить 70 гривень. Ось і порахуйте, скільки «Міськсвітло» витрачало грошей, які можна було б направити на модернізацію. Економічний ефект по електроенергії від світлодіодок – 5-7 разів.

Ремонт прибудинкових територій

Обласна рада останні 2 роки перерозподіляла кошти на місто кошти, які надходили з держбюджету. У минулому році – 11 мільйонів, у цьому році – більше 20-ти мільйонів гривень.

Капітальний ремонт житлового фонду, дахів

Житомир побудували у 70-ті роки, коли місто з 100-тисячного стало 300-тисячним, коли побудували заводи-гіганти і одночасно – житлові будинки. За 30-40 років вони прийшли до необхідності ремонту. Цього року біля 50-ти будинків у Житомирі капітально відремонтували. Це з дахами, фасами, усім.

Комплексне утеплення житлових будинків

Будинок на Київській, який утеплюють – пілот. Він демонструє, що це шлях у майбутнє міста Житомира, як це зробили європейські країни. Тут буде величезний економічний ефект, а відповідно люди будуть сплачувати не за квадратні метри, а за теплову енергію, яку вони отримають по теплових лічильниках, будуть мати нормативні втрати тепла через стіни. Будинок хоч і радянський, панельний, старий, але хіба це не вихід за нинішніх реалій утеплити його, щоб люди жили у теплі і сплачували менше? Як не крути, а комплексне утеплення фасадів – це майбутнє, бо енергоносії нині дуже дорогі. Цьому будинку пощастило – його утеплюють за рахунок бюджету. Наступні будинки утеплюватимуть по програмі співфінансування – частину грошей дають мешканці, частину міський бюджет. Так як з вікнами для шкіл. У будь-якому разі люди мають бути у цьому зацікавленими, оскільки екомічний ефект від цієї інвестиції у своє житло вагомий. До того ж приємно глянути на красивий фасад будинку у якому живеш.

Каналізація на вулиці Северина Наливайка – приклад приватно-публічного партнерства

Жителі цього мікрорайону Крошні десятиліттями жили без води і каналізації. Зібравши 500 тисяч вони попросили у влади решту, необхідну для здійснення робіт. Сесія міськради виділила 250 тисяч. Справу майже зроблено. Це приклад приватно-публічного партнерства. Активних людей почула влада і допомогла.

Нові тролейбуси на житомирських вулицях

2008-2010 рік – списано 65 тролейбусів. Частина порізана і здана на металобрухт. 2010-2012 – жодного тролейбуса у Житомирі не списано. Натомість відремонтовано і випущено на лінію 38 одиниць рухомого складу. У 2001 році на балансі ТТУ було близько 200 тролейбусів. У 2010-му їх залишилося біля 65. Відповідь на питання чому певні маршрути скорочували полягає у тому, що тролейбуси останні роки у Житомирі різали на метал і не було що виставляти на лінію… Зараз же 2 тролейбуси ТТУ відновило власними силами і 5 київських тролейбусів також вийшли у Житомирі на лінію. І це є об’єктивна правда.

Знято ярмо кредитів з комунпіприємств Житомира

За 2 роки у Житомирі погашено 9 мільйонів гривень кредитів. Якщо у 2010-му році загальна сума кредитів комунальних підприємств становила понад 16 мільйонів гривень, то сьогодні лише ЖТТУ має кредит у розмірі 7,6 мільйона гривень, який вдалось скоротити майже вдвічі. Всі інші підриємства врятовані від ярма кредитів. Ось вам і господарювання…

Ремонт «Ракушки»

Її стало підмивати, оскільки ливньовки дренажа проіржавіли. Вже проведені протизсувні заходи. А далі – наступного року «Ракушку» реконструюють до невпізнання. Вже виділені гроші. Вона стане критим літнім театром. 7 місяців на рік там можна буде проводити естрадні заходи, запрошувати артистів, влаштовувати фестивалі КВН, тощо… Чи могли ми про це мріяти ще 3 роки тому?

Будівництво «Музею природи»

У нас буде новий музей природи на місці, яке багато років було смітником. Державні гроші вже прийшли. Рік-два і новий музей природи у нас буде.

Реконструкція Майдану Корольова

Міський голова на прес-конференції повідомив, що звертатиметися до депутатів, щоб у бюджеті на 2013-й рік були закладені кошти на реконструкцію Майдану Корольова. Ідея така – зробити у центрі Житомира красиву пішохідну зону від вулиці Михайлівської до пішохідного мосту. Міський голова планує з весни вдягнути Михайлівську у гранітну плитку, а вже найближчим часом на цій пішохідній вулиці «Київстар» до свого дня народження встановить алею лавочок з безкоштовним Wi-Fi.

_______________________________________________________________________________________________

Зрозуміло, що критикувати владу Житомира теж є за що. І критики на адресу міського голови Житомира лунає немало. Причому щодня. Бо є люди, які також хочуть керувати містом. Але з якою метою? Щоб повернутися до питання «сінокосів»? )

____________________________________________________________________________________________

У нашого міста є шанс піднятися. Питання: «чи готові житомиряни до розвитку свого міста?»

____________________________________________________________________________________________