На черговій сесії облради знову воюватимуть за титан

Напередодні чергової сесії обласної ради, яка має відбутися 22-го листопада, завтра 13-го листопада збереться земельна комісія з питань екології та користування надрами.

На ній розглянуть питання щодо включення до порядку денного сесії клопотання НАК “Надра України” щодо погодження на промислову розробку Торчинського родовища ільменіт-титанових руд (Радомишльський, Коростишівський, Черняхівський райони) загальною площею 6 129 га.

На думку громадськості, екологів включення у порядок денний даного рішення означає ймовірність його прийняття на сесії обласної ради. Тим більше що вже є приклади “протягнення” подібних рішень, як це відбувалося 7-го червня 2012-го року на 10-й сесії облради.

Про загрозу унікальній екосистемі нашого краю, яка йде від намірів інвесторів-олігархів розширювати площі видобутку титанових руд на Житомирщині, Репортер Житомира постійно інформує громадскість.

Більше про це на Репортері Житомира:

Життя на Житомирщині планують знищити за сценарієм фільму Аватар

Фільм Титанові хроніки: як жителі Житомирщини воюють за майбутнє на своїй землі

Незгодні з розробкою нових титанових родовищ скликають у Житомирі прес-конференцію

Малинська міська рада закликає депутатів райради та облради скасувати дозвіл на розробку титанових карєрів та знищення природи Полісся

Активісти Громадського руху опору “Врятуємо Полісся!” намагаються не тільки заблокувати винесення цього проекту рішення на сесію, а й ініціюють розробку проекту рішення за яким має бути скасовано попереднє рішення облради про надання дозволів на видобуток титанових руд в Коростенському, Володарсько-Волинському, Черняхівському районах.

За словами співголови ГРО “Врятуємо Полісся!” Станіслава Гуменюка є усі підстави для прийняття відповідного проекту та позитивного голосування депутатами облради за скасування попереднього рішення. Так, багатьма сільськими радами у цих трьох районах скасовано погодження на видобуток титану. Окрім того, є усі юридичні підстави для визнання рішення обласної ради від сьомого червня недійсними.

Зокрема, порушено статті Конституції України, ЗУ “Про охорону навколишнього природного середовища”, ЗУ “Про екологічну експертизу”, та деяких міжнародних правових актів, зокрема, Орхуської конвенції, яка після її ратифікації Україною, є складовою українського законодавства.

Існують юридичні невідповідності між ЗУ “Про місцеве самоврядування” та Кодексом України “Про надра”, постановами Кабінету Міністрів України, якими керувалися чиновники у прийнятті рішень, щодо надання погоджень на розробку нових титанових родовищ.

Станіслав Гуменюк вкотре наголошує, що ніяких державних інтересів у прийнятті даних рішень не передбачено, оскільки у Державній програмі розвитку сировинної бази до 2030-го року немає жодної згадки про розробку нових титанових родовищ на Поліссі. Немає жодних інтересів у розширенні площ видобутку титану і для самої Житомирщини.

___________________________________________________________________________________________

Як приклад, за півроку 2012-го в області добувна галузь зросла на 153% а доходи від цього в обласний бюджет – на 10,9%.

____________________________________________________________________________________________