Готель «Житомир» підвісили

Пройшло майже півроку з часу зміни влади в готельному господарстві «Житомир». Готель розташовується в самому центрі міста й з радянських часів був однією з його візитівок.

Останні роки комунальний готель переслідували скандали. То виявлялись фінансові зловживання, то ставилась під сумнів законність перебування на посаді директора, то в одному з номерів готеля тривалий час закордонний педофіл зводив дітей.

Завершилось це тим, що керівника готеля Юрія Опанащука звільнили із займаної посади, саме КП передали на баланс Агенції з управління майном міської ради Житомира і розпочали процедуру ліквідації підприємства.

Юрій Опанащук до останнього намагався зберегти існуючий стан справ.

Нині ж готелем формально керує депутат міської ради Житомира Ольга Пархомчук, яку міський голова призначив завідувачкою сектору готельного господарства «Житомир» при Агенції з управління майном Житомирської міської ради.

І хоча до зміни влади в готельному господарстві «Житомир» довго йшли, насправді, це не кінець історії, а лише її початок, бо подальша доля готеля невідома, так само як і незрозуміло, як довго триватимуть і чим завершаться «розбірки» влади Житомира з попереднім директором готеля Юрієм Опанащуком.

З одного боку, Юрій Опанащук вимагає виплатити йому розрахункові кошти при звільненні. Найбільше набігає у частині невикористаних відпусток вже екс-директора готеля. Опанащук претендує приблизно на 35 тисяч гривень (з податками готель втратить 50 тисяч).

З іншого боку, прокуратура Житомира взялась перевіряти законність перебування Опанащука на посаді, адже, як стверджують джерела сайту Репортер Житомира, екс-директор готеля «Житомир» пред’являє декілька контрактів, за якими він займав посаду й жоден з них не є дійсним. Юридичний департамент міської ради так і не знайшов жодного розпорядження міського голови про призначення директора, яким супроводжується контракт.

Оскільки вищевказані дії містять ознаки службового підроблення, прокуратурою міста Житомира відповідно до ст. 214, 216 КПК України ініційовано проведення досудового розслідування і розпочато розслідування.

По факту шахрайства порушена кримінальна справа.

Ольга Пархомчук у телефонній розмові з журналістом сайту Репортер Житомира повідомила, що зарплата екс-директору готеля не виплачуватиметься доти, доки компетентні органи не з’ясують, чи законно Юрій Опанащук займав посаду директора готеля. Що ж до інших звільнених, – а це близько 15-ти працівників, борг перед ними по зарплаті, за словами Ольги Пархомчук, невеликий і в березні-квітні 2013-го року з людьми розрахуються.

Завідувачка сектору готельного господарства «Житомир» при Агенції з управління майном міської ради каже, що нині готель «підвісили». Тобто через Агенцію влада Житомира керує господарським комплексом готельного господарства в «ручному режимі», процедура ліквідації може тривати роками. Це значно погіршує і без того невтішне економічне становище підприємства.

За словами Пархомчук, правильно було б не передавати готель на баланс Агенції з управління майном, а створювати нове КП.

– Але нове КП – це, знову ж таки, печатка й певна незалежність нового керівника готелю. А ми ж не знаємо, які плани міського голови стосовно готельного господарства. Можливо, він планує його віддати інвесторам, або має ще якийсь варіант, який не передбачає створення КП, – каже Пархочмук.

Тиждень тому депутат міської ради Микола Савенко звернувся до мера міста Житомира Володимира Дебоя з проханням надати відповідь, чому КП готельне господарство «Житомир» не виплачує Опанащуку Ю.Я. розрахункові кошти при звільненні?.

Репортер Житомира вислухав позицію Савенка.

Депутат зацікавився цим питанням, бо колектив колишнього КП звернувся до нього з проханням допомогти. До речі коли Юрій Опанащук був директором готелю «Житомир» фірма, яку очолює Савенко, отримала замовлення на встановлення в готелі металопластикових вікон.

Депутат-бізнесмен скаржиться – за виконані роботи після ліквідації КП йому не доплатили 12 тисяч гривень. Каже, у відповідь на свою вимогу розрахуватися, почув, що цих грошей йому ніхто не заплатить, оскільки підприємства, з яким він заключив договір вже не існує.

Савенко вважає незаконною затримку виплати зарплати екс-керівнику готелю Юрію Опанащуку в зв’язку з перевіркою прокуратури. Каже – згідно законодавства зі звільненим працівником підприємство має розрахуватись в повному обсязі в найкоротший термін.

І взагалі Савенко цікавиться, як нині розпоряджаються майном готельного господарства, чи не «розтягують його?». Депутат стверджує, що готель розвалюють так само, як нищать неефективним управлінням інші комунальні підприємства міста.

_____________________________________________________________________________

В свою чергу мер міста Житомира Володимир Дебой в одному з коментарів наголосив, що готель «Житомир» працював і працюватиме. Але буде інше керівництво, буде інший менеджмент і інша ефективність його роботи.