Останні дні пам’ятника Леніну в Новоград- Волинському ознаменувались сплеском громадянської активності. ВІДЕО

Таємним голосуванням міська рада Новограда-Волинського прийняла рішення про перенесення Леніна з площі Соборної.

В той же час активісти проводили акцію проти перебування пам’ятника Леніну в місті.

31 голос – за. Незважаючи на часткову відсутність депутатів фракцій “Батьківщина” і відсутності фракції “Наша Україна” рішення про демонтаж пам’ятника Леніну все ж прийняли.

Захід на підтримку перенесення пам’ятника Леніну зібрав близько 120 чоловік, в основному – активістів з Житомира, Новограда-Волинського та інших райцентрів області.

Під стінами райради заспівали Гімн України

Патріотично налаштовані громадяни вимагали демонтувати з площі Соборної пам’ятник “вождю революції”.

Новоград-волинчани по-різному ставляться до ідеї прибрати Леніна з центральної площі:

Ганна Федорівна, пенсіонерка: “Нема Леніну чого тут стояти під українським прапором, його червоний прапор. Чому він стоїть перед українським? Це рада наша, вже сучасна. Це рада незалежної країни. Хай його комуністи забирають в інше місце і на нього моляться, як перед церквою”.

Олексій, робітник: “Чому люди не приходили на мітинг, коли піднімали тарифи на комунальні послуги? А коли Леніна зносити то вже тут як тут. Не ті проблеми зараз вирішують”.

Олександр, депутат-комуніст: “Памятник должен стоять на этом месте: не мы его ставили и не нам его убирать. Он должен стоять на своем месте и точка”.

Михайло Сліпченко, депутат райради Житомира від ВО”Свобода”: “Я ставлюсь до цього питання позитивно як й щодо перейменування вулиць, скверів названих на честь осіб які причетні до більшовицького червоного терору.

Марія, безробітна: “Ні, не повинен цей пам’ятник тут бути взагалі. В мене в 33-му році мама померла від голодомору. Так що я кажу “ні”. Він – кат. Тут йому не місце”.

Катерина, працівниця: “Він якщо нікому не заважає, то хай стоїть. В композицію він вписується. Можливо, добре б було, якби його перенесли в інше місце. Пам’ятники потрібно ставити “нейтральним” людям, наприклад, діячам культури чи науки. A oсь для пенсіонерів демонтаж Леніна, це як ніби частинку їхнього живого виривають”.

Коваль Віталій