Житомирські депутати пишуть листа Азарову

Депутатська комісія з питань ЖКГ міської ради Житомира сьогодні розглянула пропозицію направити від міської ради листа на ім’я Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова.

Звернення до Кабміну стосуватиметься ситуації із заборгованістю КП “Житомирводоканал” перед ПАТ “Житомиробленерго” за спожиту електроенергію.

У цьому листі від імені депутатського корпусу Азарова попросять втрутитись в ситуацію з затримкою надходження в Житомир держсубвенції на компенсацію державою різниці в тарифах для водоканалу та посприяти в тому, щоб ця субвенція надходила щомісячно.

Це дозволить водоканалу вчасно розраховуватись з ПАТ “Житомиробленерго” за використану електроенергію та унеможливить відключення води для населення через знеструмлення станції третього підйому водоканалу.

Лист підготують з урахуванням пропозицій як міської ради Житомира так і ПАТ “Житомиробленерго”.

На черговому засіданні комісії, яке пройде наступного понеділка, депутати затвердять остаточний варіант звернення, за яке голосуватиме сесія міської ради.

Питання з закриттям боргу водоканалу перед енергетиками владі потрібно вирішувати вже зараз, оскільки заборгованість водоканалу росте дуже швидко, а ПАТ “Житомиробленерго”, яке купує електрику в ДК “Енергоринок”, вимагає від водоканалу щомісячного закриття заборгованості у повному обсязі.

Але вимоги-вимогами, а в міському бюджеті немає грошей на покриття збитків водоканалу.

Навіть, якби місто перестало розвиватись і весь бюджет розвитку пустити на покриття заборгованості водоканалу, цих грошей все одно не вистачило б.

Та й не повинен бюджет міста тягнути на собі зобов’язання держави, особливо за умов, коли тариф на воду не відповідає собівартості, тобто є збитковим для водоканалу.

Ситуацію з розрахунками водоканалу в Житомирі погіршує той факт, що тариф для другої групи споживачів (підприємств, установ) також не досягає рівня собівартості (80%). Тобто щорічно водоканал, дотуючи місцевий бізнес, несе прямі збитки у розмірі 7 мільйонів гривень, оскільки держава не відшкодовує різницю в тарифах по другій групі (для підприємств, установ).

У Вінниці, наприклад, тариф для другої групи встигли до 2010-го року підняти в 2 з половиною рази від рівня собівартості, тобто на 250 відсотків (далі тарифи на воду перейшли в підпорядкування НКРЖКП). Тобто підприємства, установи Вінниці, які переплачують за воду, цим самим дотують першу групу (населення), тариф для якого є соціальним, тобто не відповідає собівартості.

У нас же, в Житомирі, водоканал змушений дотувати як населення, так й бізнес.

При цьому держава спрямовує держсубвенцію один раз у півріччя, а ПАТ “Житомиробленерго” справедливо вимагає помісячної сплати наданої послуги.

Міський голова Житомира Володимир Дебой зазначає: влада міста є партнером ПАТ “Житомиробленерго” у вирішенні питання причини накопичення боргів водоканалу.

Голова правління ПАТ “Житомиробленерго” Анатолій Левицький також говорить про необхідність врегулювання даної проблемної ситуації шляхом спільних дій.