Житомирські офіціанти зітхнули з полегшенням. МОНІТОРИНГ

В січні 2013 року волонтери Коаліції «За вільну тютюнового диму Україну» здійснили моніторинг закладів ресторанного господарства у 13 обласних центрах України, у Києві та містах Криму.

Активісти відвідали 1133 заклади – ресторани, бари, кафе, паби, пивоварні, більярдні та нічні клуби. Головний висновок здійснених перевірок: закон повноцінно працює у 93% випадків, а порушення не носять систематичного характеру.

Моніторинг за сприяння громадських організацій здійснено в таких містах і регіонах: Харків, Івано-Франківськ, Луганськ, Чернігів, Одеса, Вінниця, Ужгород, Львів, Житомир, Донецьк, Київ, Черкаси, Запоріжжя, а також у 6 містах Криму.

Більшість закладів активісти відвідали у вечірній час (починаючи з 16:00). Згідно Закону, порушеннями вважалися куріння сигарет та кальянів і наявність на столах попільничок усередині приміщень.

Моніторинг виявив:

1. У 93% закладів не курять і дотримуються закону;

2. У 76 закладах (зі 1133) курили, що складає приблизно 7% від загальної кількості;

3. Найбільше порушень виявлено у нічних клубах, барах, більярдних, кальянних та інших «спеціалізованих» закладах.

За результатами виявлених порушень активісти надіслали скарги до територіальних органів Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

– Головне враження активістів, які проводили моніторинг – масові подяки від рядового персоналу ресторанів і кафе за те, що їм стало легше дихати, – говорить Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського Інституту Стратегічних досліджень МОЗ України.

– Закон виконує переважна більшість ресторанів не через страх покарання, а тому, що люди розуміють: вільні від тютюнового диму приміщення є кращими і для персоналу, і для відвідувачів, – переконані ініціатори заборони палити в ресторанах й кафе.

Некурці, які становлять 75% дорослого населення України, стали відвідувати ті ресторани, яких вони раніше уникали.

Курці ж зрозуміли, що зовсім неважко – вийти раз на годину на перекур, а потім повернутися у не задимлене приміщення.