Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарії відвідав Житомир, з яким його країна ефективно співпрацює

Міський голова Житомира Володимир Дебой сьогодні зустрічав делегацію Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Крістіаном Шьоненбергером.

Мер міста розповів поважним гостям про Житомир, його культурні та історичні традиції, економічний потенціал.

Інвестиції, вкладені нерезидентами з Швейцарії в Житомир становлять 18,1% (17,4 млн дол. США). Більше в Житомир вкладено лише нерезидентами Кіпру (33,2% або 32,0 млн. дол. США).

Серед лідерів по прямим іноземним інвестиціям, Володимир Дебой назвав металургійну галузь та виробництво готових металевих виробів ДП “ЄвроГолд Індестріз ЛТД” – 12, 9 млн. дол. США

– Це підприємство – сумлінний платник податків, меценат в багатьох добрих справах, – сказав мер Житомира.

В 2012-му році підприємства з Швейцарськими інвестиціями сплатили до міського бюджету Житомира 4,6 млн.грн. податку на доходи з фізичних осіб (ПДФО). Це – 1,4% від загального обсягу ПДФО, сплаченого всіма суб’єктами господарювання міста.

В свою чергу пан Посол Крістіан Шьоненбергер повідомив, що причина візиту в Житомира й на Житомирщину – тривала ефективна співпраця Швейцарії з нашим регіоном.

Швейцарська сторона підготувала для влади Житомира пропозиції в сфері охорони здоров’я.

Їх озвучив директор представництва фармацевтичної компанії “Новартіс Фарма Сервісез АГ” в Україні Віктор Шафранський.

Він зазначив, що на жаль, Житомир і Житомирська область мають один з найвищих показників смертності в державі. Є необхідність проведення соціальної кампанії, направленої на поширення інформації щодо можливостей ефективного лікування підвищеного артеріального тиску. Також треба підвищити кваліфікацію фармацевтів й лікарів.

“В якості пілотних областей після обговорення в Міністерстві охорони здоров’я нам були запропоновані Житомирська та Вінницька області. Якщо Житомир не заперечує проти нашої ініціативи, то після завершення всіх необхідних узгоджень в Міністерстві охорони здоров’я та підписання відповідного меморандуму, ми будемо готові до контактів з вашими фахівцями для того, щоб виробити дорожню карту і почати імплементувати програму.

Її реалізація покращить обізнаність житомирян щодо питань контролю за станом тиску, підвищить ефективність лікування, знизить смертність від наслідків, викликаних гіпертонією, зменшить витрати міського бюджету на лікування цієї категорії хворих”, – каже Шафранський.

Пан посол Крістіан Шьоненбергер повідомив про святкування наприкінці травня цього року Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні 10-річчя початку співпраці з Житомиром та запросив на цей захід міського голову.

Візит в Житомир Надзвичайного та Повноважного Посла Швейцарії пана Крістіана Шьоненбергера – крок до продовження конструктивної співпраці Житомира з підприємствами з швейцарськими інвестиціями.

Мер Житомира Володимир Дебой сприятиме розвитку подальшої продуктивної співпраці міста з Швейцарією.

“Спільно з нашими швейцарськими партнерами ми запускаємо 2 нові проекти: залучаємо кошти швейцарського фонду співробітництва в галузь теплокомуненергетики та, підтримуючи ініціативу партнерів – вже найближчим часом впровадимо проект у сфері охорони здоров’я”, – сказав Володимир Дебой.