Титанове лоббі на Житомирщині: Рижук не стримав слова. Рудченко депутатам: Вам Господь Бог не простить. Гуменюк – перекриватимемо трасу

Депутати обласної ради на сьогоднішньому засідання сесії обласної ради не проголосували за відміну рішення від 7 червня 2012-го року № 609.

Це стосується дозволу, який обласна рада надала “дочці” ДП “Надра України” компанії “Житомирбуррозвідка” на розробку титанових кар’єрів в трьох районах області. Це величезні масиви унікальної Поліської природи. Там живуть люди. Все буде знищено.

Нагадаємо, під час підсумкового засідання робочої групи з вивчення питання надрокористування на Житомирщині губернатор області Сергій Рижук пообіцяв, що фракція ПР в облраді проголосує за відміну цього рішення, бо воно викликає соціальну напругу.

Громадськості нічого не залишалося, як пересвідчитися, чи важить для губернатора його слово.

Коли в сесійному залі дійшла черга до голосування – почався “льодовиковий період” – “титатові депутати” вмикнули “мороз”.

Депутати від ПР не проголосували за відміну минулорічного рішення, яке приймали ганебно натискаючи декілька кнопок. Своїм бойкотом вони поставили під удар репутацію свого “патрона” – Сергія Рижука, який за збігом обставин разом з головою облради Йосипом Запаловським відбув на раду регіонів в Київ.

Опозиціонер Віталій Француз спробував захистисти репутацію губернатора, нагадавши провладним депутатам, що їхній бойкот нищить імідж Сергія Рижука.

Але, очевидно, репутація губернатора Житомирщини нічого не варта у порівнянні з інтересами титанових інвесторів, які самі на Житомирщині не живуть й їм байдуже на все, окрім мільярдів. Й всі це розуміють й особливо не обурюються такою поведінкою керівництва Житомирської області.

Прозвучали “відмовки”, що позиція депутатського корпусу не може залежати від обіцянок губернатора. Тобто Сергій Рижук міг що хочеш обіцяти, а депутати мають свою думку.

“Убезпечення Полісся від руйнації” – основна місія громадських захисників, до думки яких не прислухаються обласні обранці.

Через «владних депутатів» титанове лоббі тихенько просаботувало відміну вигідного для себе рішення. І все. Прощай Полісся?

Литвинівець Микола Рудченко марно звертався до совісті тих, хто “підставив” репутацію губернатора.

“Влади є різні. Але наша житомирська обласна влада, як бачимо, працює виключно на себе, а не для людей.

Вам Господь Бог не простить! Вам тут жити й творити! Це ж ваш край! Як вам дивитися людям в очі?”, – говорив Рудченко депутатам, які його чули, але свій «титановий» вибір вже давно зробили.

Станіслав Гуменюк, захисник Полісся від руйнації, з трибуни обласної ради звертається до титанового лоббі: “Не можна розвиватися через руйнування всього живого”. Це й так всі знають, але ви це скажіть олігарху.

Ці території будуть навіки втрачені. Сільське господарство, туризм для нас вже не є пріоритетними галузями. Але це півбіди – там же ж села, споконвіку живуть люди. Область й так має дефіцит питної води. А тепер воду в “баклажках” возитимуть по графіку не лише в Іршанськ, а й в десятки сіл. При чому, що обіцяного розвитку інфрастуктури видобуток титану на Житомирщині не дав. Біля Лісівщини – “суха” земля, страхітливі водойми в яких не можна купатися, й побиті дороги.

Слово губернатора? … Тепер слово за громадою Житомирщини.

«В суботу в районі перехрестя біля села Йосипівка траса міжнародного значення Київ-Ковель буде перекрита, хай водії даремно туди не їдуть. Будемо пропускати тільки «швидкі допомоги» і вагітних жінок», – попередив представник громади Станіслав Гуменюк.

Півроку тому в Житомирі під час прес-конференції щодо титанової загрози, яка нависла над областю, житель Коростенського району сказав, що якщо на землі довкола сіл де він живе заїдуть екскаватори й почнуть нищити останнє, що залишилось в людей, він обв’яжеться вибухівкою і кинеться під колеса бульдозера.

Депутати обласної ради, яким байдуже до цих слів, мають право такими називатися?