В Житомирі знову перед сесією міськради знеструмили водоканал

Ситуацію з черговим відключенням від енергопостачання міськводоканалу приватною акціонерною компанією “Житомиробленерго” врегульовували в Житомирі члени комісії з ТЕБ та НС.

Нагадаємо, 28 травня 2013-го року без попередження міської влади та населення було знеструмлено водопровідно-насосну станцію третього підйому КП “Житомирводоканал”.

Таким чином приватна компанія бореться з заборгованістю за спожиту водоканалом електроенергію, називаючи такі жосткі заходи реагування – вимушеними кроками.

Без централізованого водопостачання опинились жителі трьох районів міста – Польової, Крошні, Північно-Західного.

Житомиряни справно сплачують за воду й мають гарантоване й згідно законодавства захищене державою право на забезпечення питною водою.

Без води в багатоповерхівках страждають найбільш вразливі групи населення – інваліди, лежачі хворі, пенсіонери, які не можуть самостійно забезпечити себе водою.

Обленерго аргументує свої дії відсутністю бажання міської влади розробити й надати конкретний алгоритм погашення заборгованості, фактично, бездіяльністю, спрямованою на безініціативне немічне очікування державних субвенцій.

Разом з тим, є чіткий механізм відшкодування різниці в тарифах водоканалів, які не досягають рівня собівартості. Держава компенсовує цю різницю по першій групі споживачів (населення). В Житомирі цей тариф на рівні 60% від собівартості.

Щоправда, відбувається це один раз в півріччя, а обленерго вимагає щомісячного повного погашення вартості спожитої водоканалом електроенергії, прекрасно розуміючи, що водоканалу це зробити не вдасться. Далі відбуваються відключення.

Цікаво, що в інших регіонах країни також є борги водоканалів, але приватні обленерго не вдаються до таких радикальних кроків. А в нас чомусь діють “по-жорсткому”.

Також не менш цікавим є факт постійного співпадіння відключень водоканалу саме напередодні сесій міської ради. Тут може пахнути, а можливо й тхнути політикою – спробами “розкачати” ситуацію, послабити, скомпрометувати міського голову перед сесією міської ради. Але це обленерго, зрозуміло, що категорично заперечує. Й взагалі це всього-навсього міркування, припущення (як варіант), яке має право на життя.

Чергова сесія Житомирської міської ради відбудеться завтра, 30-го травня.

В одному з коментарів Репортеру Житомира Олег Самчук, депутат міської ради, до речі, регіонал, який працює в ПАТ “Житомиробленерго” на керівній посаді, сказав, що якщо немає грошей – то як варіант – можна почепити на підприємство кредит, або виділити гроші з міського бюджету, але не допускати заборгованості (як робила Віра Тимофіївна). Мотив захисту інтересів компанії в таких заявах очевидний, і це нормально – корпоративний інтерес потрібно захищати.

Але чи прослідковується в депутата міської ради бажання захищати інтереси міста, житомирян? Адже всі розуміють, що в умовах, коли держава, граючись в “доброту”, не піднімає тарифи на воду там, де їх реально треба піднімати, щоб не угробити комунальні водоканали, вимагати будь-якою ціною забезпечити вчасний розрахунок за спожиту електроенергію, включно з навішуванням на й без того збиткове підприємство кредитів, або виділяти гроші з міського бюджету, які мають йти на забезпечення соціальних потреб – це, свідомо доводити водоканал до банкрутства, погіршувати економічну ситуацію в місті.

Дії ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» порушують основні конституційні права громадян та положення Законів України “Про питну воду та питне водопостачання” щодо заборони відключення об’єктів питного водопостачання та водовідведення від системи енерго-, газо-, тепло-постачання як об’єктів життєзабезпечення і стратегічного призначення, та “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, відповідно до якого громадяни мають право на безпечні для здоров’я і життя харчові продукти, питну воду, умови праці, навчання, виховання, побуту, відпочинку та навколишнє природне середовище.

Так вважають члени комісії ТЕБ та НС в Житомирі.

Зазначені дії загрожують виникненням надзвичайної ситуації, пов’язаної з можливістю масових інфекційних захворювань людей та масовим отруєнням людей в результаті споживання неякісної питної води.

– Відключення води непідготовлених до цього людей може загострити санітарно-епідеміологічну ситуацію, – сказала заступник начальника Міськрайуправління ДСЕС Головного управління у Житомирській області Галина Шарапа.

Міський голова Володимир Дебой наголошує, що держава гарантує на рівні законодавства недопущення відключення населення від водопостачання холодної води.

– Дії ПАТ “Житомиробленерго” суперечать політиці держави. Люди не мають нести відповідальність за стосунки двох господарюючих суб’єктів, – сказав міський голова.

Міська комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила вимогу до ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» відновити електропостачання станцій 3-го підйому для відновлення водопостачання міста.

В разі подальшої відсутності води в Житомирі через знеструмлення станції третього підйому, директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації, депутат міської ради Геннадій Забродський ставитиме питання, щодо врегулювання цієї ситуації на рівні області.

Заступник голови міської комісії з техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій міської ради Микола Дідківський: “Житомиряни не були попереджені. Це є брутальним порушенням прав людини, не цивілізованим і безвідповідальним підходом до справи, загрозою виникнення надзвичайної ситуації”.