На Житомирщині ПАТ потайки “качало” воду з артезіанських свердловин

У Житомирській області СБУ викрила факт завдання державі збитків у розмірі 35 мільйонів гривень через незаконний видобуток і використання підземних водних ресурсів.

Про це інформує прес-група УСБ України в Житомирській області.

Приватне акціонерне товариство з іноземними інвестиціями – виробник слабоалкогольних та безалкогольних напоїв видобував воду з артезіанських свердловин незаконно.

Відповідно до постанови Кабінету Міністра України від 12 грудня 1994 року підземні води належать до корисних копалин загальнодержавного значення.

У результаті перевірки, проведеної Державною екологічною інспекцією в Житомирській області за ініціативи СБУ, встановлено, що упродовж серпня 2011-грудня 2012 років в порушення окремих умов спеціального водокористування та охорони вод ПАТ здійснювало видобуток прісної підземної води із 9 артезіанських свердловин.

У подальшому незаконно отриману питну воду суб’єкт господарювання використовував у виробництві своєї продукції (пива, квасу, газованих напоїв тощо).

Державі завдано збитків на суму понад 35 мільйонів гривень.

За матеріалами СБУ слідчим управлінням УМВС України в Житомирській області за цим фактом зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінальне провадження за ч.2 ст.240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.

Проводиться розслідування.