Житомир розпочав тиждень сталої енергетики

Основні заходи в рамках Тижня пройшли в парку культури і відпочинку ім. Ю.Гагаріна.

Житомирянам демонстрували, як ефективно використовувати сонячну, вітрову енергію, не використовуючи при цьому такі енергоносії, як електрика, газ, пальне та ін.

Про це інформує прес-служба міської ради.

Офіційне відкриття Тижня сталої енергетики відбулося за участю керівництва міста, Фонду Е5Р, НЕФКО, ЄС.

Міський голова Володимир Дебой дякував міжнародним партнерам за довіру проведення такого заходу саме в Житомирі та налагоджену співпрацю.

«Вперше в історії Житомира в нашому місті розпочинає свою роботу Тиждень сталої енергетики. Житомир – європейське місто, яке ефективно використовує енергетичні ресурси, тримає хороші позиції в енергозбереженні та впровадженні нових енергоефективних технологій», – сказав мер Житомира.

Він підкреслив, що 25-го червня в місті відбудеться семінар за участю представників Уряду, муніципалітетів та міжнародних фінансових організацій і фондів, під час якого буде презентовано досвід Житомира в реалізації енергоефективних проектів.

Вивчити та практично застосувати досвід нашого міста радить виконавчий директор НЕФКО Магнус Рістедт: «Нам приємно, що саме Житомир обрано для відкриття Тижня сталої енергетики в Україні. Це підтверджує те, що ми працюємо з гарним партнером уже над трьома проектами. Наша ціль – не лише тільки підвищити енергоефективність у Житомирі, а й показати приклад для інших міст України».

З гарними емоціями про наше місто і Вальтер Третон, радник представництва ЄС, керівник програми «Допомога Україні», який вперше приїхав до Житомира: «Це мій перший візит до Житомира. Приємно, що це не лише одне із найстаріших міст в Україні, а й місто, яке, в першу чергу, турбується про енергоефективність. Житомир стоїть на передовій на шляху до енергоефективності».

Вальтер Третон упевнений, що такі заходи як Тиждень енергетики потрібні самим мешканцям, адже в тематичних виставках експозиціях кожен бажаючий може знайти відповіді на багато запитань, що стосуються ефективного використання та економії енергоресурсів: «Ми приготували вам чай, нагрітий на плиті, що використовує сонячну енергію. Для вас сьогодні відбувається автопробіг, автомобілі якого працюють на біопаливі».

Директор Фонду Е5Р Андрес Лунд в Житомирі не вперше.

«Я дуже радий знову бути в Місті Сонця і приймати участь у заході разом із міським головою Володимиром Дебоєм та його командою. Особисто я братиму участь у перегонах на біопальному.

Чому ми відкрили це свято саме в Житомирі? Е5Р підтримує Житомир у двох проектах з енергоефективності, на реалізацію яких виділено більше 6,5 млн.євро гранту. Ці кошти будуть спрямовані на покращення вашого, житомиряни, життя».