Найзалісненіша область України ризикує “облисіти”

Безвідповідальність райдержадміністрацій призводить до незаконних вирубок лісів.

Так формулює проблему прес-служба прокуратури області.

Прокуратура області, у ході проведених перевірок, встановила численні порушення вимог Лісового законодавства у діяльності органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Установлено, що райдержадміністрації та органи місцевого самоврядування не повною мірою використовують надані законом повноваження щодо контролю за охороною і захистом лісу.

– Посадові особи не передають лісові насадження у користування спеціалізованим лісогосподарським підприємствам та не вживають заходів щодо охорони таких безхазяйних лісів. Це, у свою чергу, призводить до самовільного їх вирубування, пошкодження хворобами і шкідниками.

Усього на території області понад 50 тис га лісових угідь, що не мають постійних лісокористувачів, – пояснює заступник прокурора області Анатолій Чумаченко.

В Новограді-Волинському районі майже 3 тисячі га земель лісового фонду не передано у постійне користування лісгоспам. Унаслідок цього лише на території Брониківської сільської ради з липня 2012 року по січень 2013 року незаконно вирубано 142 дерева, чим заподіяно майже 400 тис грн шкоди.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

В багатьох районах за останні роки не прийнято жодної місцевої програми раціонального використання лісових ресурсів, їх відтворення та охорони, а існуючі програми так і залишаються «на папері» – без відповідного фінансування.

Окрім того, не здійснюється і контроль за станом використання, відтворення та охорони лісових ресурсів спільно з відповідними уповноваженими органами.