Помер заслужений журналіст Володимир Киричанський

Сьогодні вранці перестало битися серце відомого житомирського журналіста, автора п’яти книг, заслуженого журналіста України, голови Житомирського відділення благодійного фонду «Заложники Чорнобиля» Володимира Киричанського.

Володимир Соломонович став для багатьох молодих володарів пера хрещеним батьком у журналістиці.

Він довгий час був відповідальним секретарем Житомирської обласної організації Національної спілки журналістів України.

Як розповідають колеги, Володимир Соломонович мав талант об’єднувати людей. Він гуртував молодих журналістів навколо Спілки, під наставництвом Киричанського багато людей захотіло присвятити своє життя саме журналістиці.

«З ним завжди було весело і цікаво. Кожному спілчанцю на День народження Володимир Соломонович писав надзвичайно красиві листи з віршами», – згадують колеги Майстра.

Володимир Киричанський очолював Житомирське відділення благодійного фонду «Заложники Чорнобиля». Саме його авторитет став запорукою того, що постраждалі від Чорнобильської біди багато років отримували допомогу.

Фонд “Заложники Чорнобиля” безперервно працює вже майже чверть століття. Завдяки його діяльності спрямовано близько 9 мільйонів доларів США на допомогу та лікування людей і відродження регіонів, постраждалих внаслідок радіоактивного забруднення.

Знали й цінували видатного митця не лише в Україні, а й за кордоном. Так, японський перекладач з дружнього фонду «Чорнобиль-Тюбу» Такааку Такеучі, прочитавши популярну книгу Киричанського «Житейские истории», сказав, що, завдяки їй, він став краще розуміти менталітет українців.

Книга «Житейские истории», яка вийшла в 2012 році, захоплює всіх, хто доторкнувся до її сторінок. Давній товариш Володимира Киричанського Франц Карлович Бжезицький після прочитання книги назвав автора «сучасним Гі де Мопасаном».

Володимир Киричанський в останні роки працював у газеті «Житомирщина». Його матеріали друкувались у виданнях «Ваші інтереси», «Эхо», «Житомирщина».

Багато уваги автор приділяв соціально-значущим темам, висвітлював культурні, політичні, медичні теми, не обминав і спортивної галузі. 2007 року Володимир Киричанський став переможцем у номінації „За відданість олімпійському руху” в рамках VII Всеукраїнського конкурсу серед спортивних журналістів “Україна олімпійська”.

Минулого року голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук та голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський вручили Володимиру Киричанському найвищу нагороду області – відзнаку «Честь і Слава Житомирщини».

Цього року до роковин чорнобильської трагедії Володимира Соломоновича було нагороджено орденом “За гуманність та милосердя”.

Вперше в нашій області цією нагородою асоціація “Дзвони Чорнобиля” відзначала громадських діячів, що доклали значних особистих зусиль до подолання наслідків Чорнобильського лиха.

Володимиру Киричанському вручили орден з посвідченням за №1, відзначивши роботу фонду «Заложники Чорнобиля» як найбільш активну і дієву за весь період після техногенної катастрофи.

У суботу, 13 липня, рідних та колег Володимира Киричанського застала сумна звістка – Майстра більше немає…

Напередодні його колеги планували чергове засідання обласного відділення Національної спілки журналістів України. На превеликий жаль, воно відбудеться вже без Володимира Соломоновича.

За попередньою інформацією, прощання з Володимиром Киричанським відбудеться у понеділок, 15 липня.