У Житомирі на вулиці Баранова буде притулок для безпритульних тварин

Проект рішення міськвиконкому про придбання від громадян Крижевського Ц.Ц. та Грищука В.Л. у комунальну власність територіальної громади міста нежитлового приміщення площею 1227,2 кв. м., розташованого в Житомирі по вулиці Баранова, 87, за визначеною ціною згідно з експертною оцінкою 1196655,04 грн. (один мільйон сто дев’яносто шість тисяч шістсот п’ятдесят п’ять гривень 04 копійки) з метою облаштування притулку для безпритульних тварин, оприлюднено на сайті міської ради.

Дискусія про те, яким чином вирішувати проблему бродячих тварин в місті триває роками. Пропозиції були різні – від фізичного знищення тварин “гуманними методами”, до облаштування притулку.

А поки одні вагалися, інші – діяли. Час від часу місто сколихували новини про черговий випадок отруєння собак, свідками жахливої смерті яких ставали діти.

? В Житомирі діти плакали дивлячить, як в муках вмирають в конвульсіях потравлені дворові собачки

Ситуація з бродячими собаками в Житомирі роками не вирішувалась. Жителі прилеглої до Житомира Слободи, там де Силікатний кар’єр, від цього страждають чи не найбільше – житомиряни звикли вивозити й залишати непотрібних тварин у Східній промзоні.

Наприкінці минулого року міська влада започаткувала дієву співпрацю з фондом “Чотири лапи” – в Житомирі за позабюджетні кошти стерилізовано й вакциновано сотні собак, вуха яких тепер прикрашають відповідні бірки.

? Житомиром бігають собаки з бірками

Тепер буде притулок. Зазначений 1 мільйон 190 тисяч гривень буде освоєно в 2 етапи – на придбання притулку та його облаштування.

Звісно, що в подальшому бюджетні витрати на утримання притулку мають бути оптимальними, щоб не вийшло так, що місто на собак витрачатиме більше грошей, ніж, наприклад, на лікування громадян.

Разом з тим, не можна допустити, щоб через недофінансування, собачки утримувались в жахливих умовах й щоб цей притулок перетворився для них на “концтабір”.

Саме тому значна роль в розумному підході до налагодження роботи такого притулку є співпраця муніципалітету з державними й міжнародними фондами захисту тварин, які через свої проекти організаційно й ресурсно можуть підтримувати діяльність притулку, допоможуть регулювати кількість бездомних тварин гуманними методами. Адже світ не без добрих людей.

Начальник управління житлового господарства міської ради Світлана Півоварова отримала доручення укласти від імені Житомирської міської ради договір купівлі – продажу вищезазначеного об’єкту нерухомості.

Після цього департамент бюджету та фінансів Житомирської міської ради здійснить видатки в межах затверджених бюджетних призначень на фінансування заходів з придбання та облаштування притулку для безпритульних тварин у Житомирі.