Жінка у політиці, чи політика у жінці?

Коли я запитала свого коханого, чи хотів би він бачити мене в політиці, я почула однозначну відповідь: «Ні в якому разі».

На цьому тема була закритою. Ревність? В кулуарах парламенту багато успішних та милих залицяльників. Навряд чи. Політика – це болото? No comments.

А уявіть картину жіночої бійки у Верховній раді: сирена пискливих криків, скубання один одного за волосся… І навіть «УДАР» відпочиває з повисмикуваними бровима та бородами, з лисинами на голові, нагороджені синцями та шишками від каблуків!

Чоловіки воліють бачити іншу картину: жінка має народити та виховати дітей, плекати любов до коханого, прати, прибирати та куховарити, словом, бути берегинею сімейного вогнища…

Та справа не в статі. Є народжені, щоб бути лідерами.

Дай в руки прапор і вони все розгромлять на своєму шляху. А якщо додати жіночу чарівність, турботливість, акторство, перекручування всього на свій лад, переступаючи через багатьох та усміхаючись услід, то результат не дасть на себе довго чекати. Про що й свідчить світовий досвід.

Жінки здатні до досягнення політичних вершин

Де є сильна присутність жінок при владі, політика держав більш соціально орієнтована, зокрема, в скандинавських країнах. У Швеції показник жінок в парламенті становить 47%, і рівень життя людей свідчить сам за себе. Там жінка може бути депутатом і мати 3-4 дітей. У їхньому парламенті навіть є спеціальна кімната для годуючих матерів.

Успішні й чарівні, сильні й відомі – ці жінки гідні захоплення. Прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер – її називали «найсильнішою жінкою Європи», «великим прем’єр-міністром і великою жінкою», «відьмою, яка може перевернути все догори дном», «кращим і єдиним чоловіком в британському кабінеті».

Перша жінка на посаді канцлера Німеччини, одна з найвпливовіших у світі політиків за останні 3 роки – Ангела Меркель.

Президент Ліберії – Елен Джонсон-Серліф – перша жінка, яка стала президентом на Африканському континенті, мама чотирьох дітей, яких вона виховує без чоловіка.

12 років президентства Фінляндії у Тар’ї Галонен, 14 років у Президента Ірландії Мері Макеліс.

Президентом Індії була також жінка, яка, до речі, зайняла цей пост у 72 роки.

Нині Президент Литви – жінка, вона під час виборів безпрецедентно набрала 69% голосів. Остання має чорний пояс з карате, і це, напевно, їй також допомагає в політиці.

В Україні жінок-депутатів навіть менше, ніж в арабських країнах: з 450 народних обранців лише 44 – жінки.

Співвідношення жінок-народних депутатів у Верховній Раді:

«Партія регіонів»: 187 депутатів, жінок – 15 (8%)
«Батьківщина»: 100 депутатів, жінок – 12 (12%)
«УДАР»: 39 депутатів, жінок – 7 (18%)
«КПУ»: 31 депутат, жінок – 6 (19%)
«Свобода»: 37 депутатів, жінок – 2 (5%)

У Житомирській області представниками влади є дві жінки – голова райдержадміністрації (Коростишів), голова райради (Черняхів). З 112 депутатів обласної ради – 7 жінок, краща ситуація у міській раді: з 60 депутатів – 13 жінок.

Статистика говорить сама за себе, жінкам складніше отримати високі посади.

Не всім жінкам потрібно йти у політику

Мова йде про жінку активну, розумну, толкову, в якій живе політика. Якщо вона сильна, займає активну громадську позицію, то чому б і не розбудовувати міцну родину, яка називається Україна, чи Житомир (хоча ми вже мали такий досвід, не дуже вдалий…).

Йти у велику політику слід сформованою особистістю. І бути мужньою. Немає місця для сліз, образливості і слабкості, керування емоціями, маскування їх під інтуїцію.

Молоді, амбітні, освічені – це добре, але, коли дитина росте без мами, а чоловік знаходить розраду з коханкою, то це зовсім не вихід.

Прекрасна половина людства може внести у політику нові якості: жінки неприйнятні до війни та агресії, більш стримані, моральні, чутливі до вимог суспільних норм і настанов, наполегливіші у своєму статусі, зважають на традицію, схильні домовлятися.

Жінці по генетиці передалося відповідати за життя дітей, за безпеку найрідніших, тому вона не піде на невиправданий ризик. Вона є більш розсудливою, обережною у діях, ніж чоловік. Це важливі фактори у політиці та управлінській сфері.

Жінка може із жалібним поглядом, як у Кота в «Шреці», приємною, підступною посмішкою обійти всі перешкоди, іноді витерши свої ніженьки і об чоловіків.

Ми вміємо свої грішки перетворювати на чужі, а в випадкових помилках звинуватити весь світ.

Недарма чоловіки часто програють у суперечках, дебатах, та й просто в реальному побутовому житті. Часто і таке буває, коли чоловік впевнено, з розумним виглядом промовляє те, що написала чи запропонувала жінка. Це є і в парламенті, і на підприємствах чи організаціях, і в буденному житті.

А ще ми, на відміну від чоловіка, можемо робити декілька справ підряд, то чому б жінці бути не лише берегинею сімейного вогнища, а стати Берегинею нашої держави?

У суспільстві прийнято вважати, що головна посада жінки – бути заступницею чоловіка. Кожен нехай обирає свій шлях. Я свій обрала.