На Житомирщині є своя «маленька Петриківка»

Про знаменитий народний петриківський розпис чули майже всі. Як і про те, що створюють його майстри-художники з відомого на всю Україну селища Петриківка у Дніпропетровській області.

Але виявляється, що на Житомирщині є своя «маленька Петриківка». Це єдиний в області фаховий творчий гурток, який діє в Бердичівському центрі позашкільної освіти імені Разумкова.

Минулої неділі в залі мистецтв Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки відрилася виставка «Барви Петриківки», де представлено близько ста творів вихованців унікального колективу.

Він дійсно унікальний – бо більше ніде в області дітей на навчають цьому самобутньому народному мистецтву.

«До нас приходять діти з п’яти років, – зізнається керівник гуртка Оксана Іванова. – Спершу ми вчимо їх простим речам – як прибирати робоче місце, як розводити фарби. А опісля переходимо до творчості. Петриківський розпис унікальний не лише своїми кольорами та квітчастими композиціями. Тут використовуються ще й дуже незвичні інструменти. Приміром, звичайна соска-пустушка – нею роблять «калинку». Є ще «котячка» – спеціальний пензлик з котячої шерсті. А деякі мазки робляться … просто пальцем!».

На відкритті виставки Оксана Іванова влаштувала майстер-клас для відвідувачів. Тож чимало бажаючих спробував себе у якості художника петриківського розпису. У кожного вийшов свій неповторний малюнок – як своєрідний сувенір на пам’ять.

Один з учасників виставки представив на розсуд глядачів не лише картини, а й розписані дерев’яні сувенірні вироби – тарелі, дощечки, шкатулки тощо.

Майстра звати Данило Бовкун, і йому… лише десять років. Але хлопчик вже має кілька нагород за перемогу у обласних та всеукраїнських конкурсах, а в Бердичеві визнаний навіть «Людиною року!»

«Я займаюся розписом з першого класу, – розповів Данило. – Мама записала мене у це гурток, і мені сподобалося…»

Зважаючи на скромність юного художника в самооцінці, Оксана Іванова висловилася про його твори відвертіше – як наставниця і педагог: «Це – сформований талант. Данилко може вже організовувати власну персональну виставку. А його роботами я сама щиро захоплююся!»

Днями талановитий хлопчик разом з батьками переїхав жити у Житомир. Сусіди в будинку теж вже помітили його творчість: Данило майстерно розмалював петриківським розписом… стіну свого під’їзду!

Нині юний художник шукає в Житомирі нового наставника для вдосконалення свого таланту. Але це є нелегкою справою – адже в Житомирі поки що немає подібного петриківського гуртка. Зате відтепер мешкатиме маленький, але вже талановитий майстер.

Петриківські твори юних майстрів експонуватимуться в обласній бібліотеці до 15 серпня.

Керівник гуртка Оксана Іванова та її учень Данило Бовкун.

Ці дивовижної краси роботи створені руками десятирічної дитини!

Творчістю юного майстра був захоплений навіть знаменитий житомирський художник Юрій Камишний.

У майстер-класі взяли участь не лише діти…

… а й дорослі.