На Житомирщині вимагають не скорочувати площу Чорнобильської зони. Відео

В Коростені півсотні пільговиків-чорнобильців, пікетуючи міськраду, вимагають не урізати площу земель, що досі вважають постраждалими від аварії на ЧАЕС.

Нацкомісія з радіаційного захисту населення вважає, що в деяких районах наслідки забрудження незначні, а тому їх варто викреслити з переліку постраждалих територій.

Люди стурбовані, адже вони втратять пільги, передбачені законом. Чорнобильці вимагають втрутитись місцеву владу і погрожують продовженням протестів.

Як тільки мешканці Коростеня дізналися, що місто може втратити статут зони ураження унаслідок Чорнобильської катастрофи – одразу розбили намети.

“Ми взнали про це два тижні тому. Прийшов погоджений 6-ма міністерствами експертний висновок, який передбачає зняття зони з Коростеня та північних районів області”, – розповідає голова ради Союзу ветеранів-ліквідаторов Чорнобильської катастрофи в Коростені Віталій Юшкевич.

У разі виключення міста із зони ураження коростенські діти не зможуть безкоштовно отримувати путівки для оздоровлення у санаторіях, та харчуватись у школах та дитсадках державним коштом.

Микола Данильчук, чорнобилець віддав ліквідації 7,5 років.

“Мені нічого не треба, но наші діти в школи ходять, кормили їх безкоштовно. Зараз – за все плати, де ті гроші дітям брати?”

Мітингувальники впевнені: ухвалюючи таке рішення, не було враховане зростання захворюваності населення у регіоні, зокрема на рак.

Лілія Сингаївська, протестувальниця, плаче: “У меня сейчас друзья в тяжелейшем состоянии, я смотрю в их глаза, как они прощаються с этим миром”.

Ірина Тарасюк, мітингувальниця не збагне єдиного: “Молодежь умирает от чего? И снимают 3-ю категорию? Какой дурак разрешил?!”

Міська влада підтримує протестувальників.

Володимир Москаленко, міський голова Коростеня каже, що так як пропонується переглянути зони, то це, по-перше, порушення Конституції, по-друге, це реальний наступ на права людини, погіршення матеріального стану наших людей.

Міські депутати направили звернення до своїх обласних колег. Закликають не дати змінити статус міста Коростеня. А мітингувальники попереджають, що якщо в облраді до них не дослухаються – влаштовуватимуть масові протести.

Оксана Трокоз, Сергій Григорчук, Житомирщина, 5 канал.