В Коростені пільговики почали платити за квитки на автобус через субвенцію

Чорнобильців Коростеня з вчорашнього дня почали обілечувати через розпорядження губернатора Рижука щодо спрямування всього залишку транспортної субвенції області на потреби комунального електротранспортного підприємства Житомира – КП “ЖТТУ”.

У перевізників забрали гроші, які йшли на компенсацію перевезення пільговиків й, відповідно, цих самих пільговиків почали обілечувати.

Про це Репортеру Житомира повідомив голова ради Союзу ветеранів-ліквідаторов Чорнобильської катастрофи в Коростені Віталій Юшкевич.

Каже, маючи посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС, був змушений заплатити за квиток з Коростеня до Овруча 16 гривень.

За його словами, такі дії є прямим порушенням ЗУ “Про статус і соціальний захист громадян, які
постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, на що має звернути увагу прокуратура.

Те, що обласні перевізники не закриють очі на розпорядження губернатора щодо спрямування всього залишку субвенції на потреби ЖТТУ журналісти передбачали з моменту оголошення цього рішення.

Про те, що, насправді, ще нічого не вирішено говорив під час засідання житомирського міськвиконкому депутат Сергій Сухомлин. З його слів – ці гроші треба буде “вигризати”.

Свою незгоду з рішенням губернатора вже висловив Новоград-Волинський міськвиконком – район не хоче втрачати субвенцію. Інші райони також навряд чи мовчатимуть.

Разом з тим, за словами Юшкевича, автобусні маршрути в Коростені безкоштовно перевозять лише ліквідаторів та інвалідів Чорнобиля. Пенсіонери їздять за гроші.

У той же час ЖТТУ перевозить безкоштовно цілий список пільговиків, включно з усіма пенсіонерами – місцевими й приїжджими, перебуваючи при цьому на загальній системі оподаткування, являючись одним з найбільших платників податків в регіоні.

Якщо говорити про соціальну справедливість, то тут мова йде про те, що державних коштів потребує як ЖТТУ, так і районні перевізники, але оскільки грошей держава виділяє недостатьо потребі – звідси й ситуація, коли, щоб дати одним, треба забрати в інших.