В Житомирі приватний сектор входить в сферу ЖКГ

Конкурс з надання житлово-комунальних послуг проведуть в Житомирі.

Управління житлового господарства міської ради оголошує конкурс на визначення виконавців з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Відповідне оголошення оприлюднено в газеті “Місто”.

Сьогодні порядок підготовки до проведення цього конкурсу обговорили на постійній комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології.

Це означає, що відтепер приватні організації, за умови їх перемоги в цьому конкурсі, замість ЖЕКу виконуватимуть роботи з експлуатації й утримання житомирського житлового фонду.

В місті функціонує приватний ЖЕК (№4). Його начальник Володимир Тичина каже, що за рік жодної копійки з міського бюджету не взяв.

Світлана Півоварова, яка очолює управління житлового господарства міської ради, яке організовує цей конкурс, каже, що надання можливості приватним установам братися за обслуговування житлового фонду є позитивним кроком, оскільки приватні фірми сплачуватимуть всього 5% податків за спрощеною системою, які потраплятимуть в міський бюджет, в той час як ЖЕКи на загальній системі оподаткування втрачають набагато більше, до того ж ці відрахування йдуть в бюджет держави.

Водночас, член комісії Валерій Онопрієнко під час обговорення зазначив, що потрібно чесно говорити, що тут йде мова про переділ ринку та виведення в приватний сектор прибуткової сфери діяльності.

Вже є бажаючі боротися за перемогу в цьому конкурсі. Виставлено 13 лотів – це всі міські ЖЕКи.

Володимир Тичина каже, що подаватиме заявки на всі лоти, таким чином розраховуючи, що хоча б в одному з них вдасться перемогти.

Розкриття конвертів з конкурсними пропозиціями мало відбутися 23 серпня, а через декілька днів конкурсна комісія мала б оголосити переможців.

Однак, члени комісії знайшли порушення процедури підготовки конкурсу. Як повідомив голова комісії Геннадій Забродський, прийнято рішення привести у відповідність до чинного законодавства всі аспекти та провести конкурс.