Українці входять в старість зі психічними розладами

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я.

Кількість літніх людей у всьому світі зростає швидкими темпами. На даний час чисельність людей віком старше 60 років складає більше 800 млн. чоловік, за прогнозами ця цифра збільшиться до 2 млрд. у 2050 році.

В світі більше старих жінок, ніж чоловіків. З віком ця різниця збільшується, а процес називають «фемінізацією старіння».

Україна за часткою населення похилого віку входить до 30 «найстаріших» держав світу. Стан здоров’я людей похилого віку в Україні поступово погіршується, поширеність захворювань серед осіб, старших за працездатний вік, зросла за останнє 10-ліття майже втричі.

Люди похилого віку страждають на психічні розлади значно частіше, ніж молодь та особи середнього віку, однак більшість з них часто не помічають своїх розладів або розглядають їх як обов’язковий результат старіння.

Соціальна ізоляція, фінансові проблеми, самотність, втрата незалежності є факторами ризику для психічного нездоров’я.

Люди похилого віку часто страждають від жорстокого поводження з ними, фізичного, сексуального та психологічного насильства, стають жертвами фінансових та матеріальних махінацій. Серед осіб даної вікової категорії високий ризик суїциду.

Характерною особливістю психопатологічних розладів у похилому та старечому віці є феномен соматизації, тобто тілесного вираження психічних розладів, що в поєднанні з наявними супутніми фізичними захворюваннями ускладнює проведення діагностики та призначення медикаментозної терапії, зумовлює складний перебіг та несприятливий прогноз.

Найбільш поширеними є депресивні розлади. Хворі рідко скаржаться на пригнічений настрій, натомість стають тривожними, часто можуть мати і соматичні прояви: втрату або, навпаки, збільшення апетиту, втому, больові відчуття, які не можна пояснити соматичним захворюванням.

Загальносвітовою тенденцією є також збільшення кількості літніх людей із слабоумством.

За даними ВООЗ кількість таких осіб збільшується вдвічі кожні 20 років. Деменція (з лат. розумоспад) є провідною причиною їх інвалідності. Вона великою мірою погіршує якість життя самих хворих і їх опікунів.

Причинами деменції в похилому та старечому віці найчастіше є судинні захворювання (гіпертонічна хвороба, церебральний атеросклероз, захворювання серця тощо) і атрофічні захворювання головного мозку, найчастіше (у 50% випадків) це хвороба Альцгеймера.

Ефективного лікування деменції поки що немає, але в більшості випадків вдається добитись суттєвого уповільнення процесу. Тому важливо якомога раніше починати лікування. Зазвичай такі хворі потребують догляду та уваги з боку близьких.

Інколи враження слабоумних хворих можуть справляти і пацієнти з депресією. Такі стани також можуть бути викликані прийомом деяких медикаментів, неправильним харчуванням, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, що призводять до дефіциту вітамінів групи В.

Імітувати симптоми деменції також можуть гіпоксичні розлади, викликані захворюваннями серця, легенів, накопиченням токсичних речовин в організмі при печінковій та нирковій недостатності, ендокринних захворюваннях. Симптоми псевдодеменції зворотні, – вони зникають при виявленні та усуненні причин, що їх викликали.

На жаль, занадто часто психічні захворювання не діагностуються і не лікуються. На загальнодержавному рівні має місце недостатня обізнаність суспільства та відсутня інфраструктура для забезпечення підтримки раннього виявлення і лікування психічних розладів.

Також недостатньо вкладається інвестицій у розробку програм і послуг для літніх людей з вадами психічного здоров’я. Інші труднощі пов’язані з дефіцитом спеціально підготовлених для роботи з літніми людьми кадрів.

Сьогодні стратегії збереження психічного здоров’я людей повинні бути направлені на пропаганду здорового способу життя, починаючи з раннього віку, збільшення фізичної та розумової активності, відмову від куріння та вживання алкоголю, раннє виявлення соматичних захворювань.

Не залишайтесь байдужими при виявленні помітних змін у поведінці або настроїв своїх родичів похилого віку. Якщо виявлені розлади тривають понад 2 тижні, необхідно звернутись за допомогою до спеціалістів.

Прес-центр ДОЗ