Найбагатший норвежець вирішив пожертвувати свій статок на благодійність

Найбагатший норвежець – мільярдер Олав Тун ( Olav Thon ) – вирішив пожертвувати свій статок на благодійність.

Про це сам бізнесмен заявив телеканалу TV2.

Тун, у якого немає дітей, має намір створити фонд об’ємом 26 мільярдів крон ( 4,25 мільярда доларів). Рада директорів фонду буде складатися з семи осіб, йому належатиме компанія мільярдера Olav Thon Group.

Нова організація буде спрямовувати кошти групи Olav Thon на фінансування досліджень у математиці, медицині і на благодійні проекти. За оцінкою Туна, фонд буде виділяти близько 50 мільйонів крон на рік.

Бажання віддати статок на благодійність мільярдер пояснив тим, що йому вже 90 і він не зможе забрати гроші «з собою».

«Я думаю, краще віддати зараз, поки я ще можу взяти участь у керуванні [ фондом ]».

За версією журналу Finansavisen, Олав Тун займає другий рядок у списку найбагатших норвежців з статком у розмірі 27,7 мільярда крон ( 4,5 мільярда доларів). Втім, багато хто вважає бізнесмена лідером, оскільки перший рядок у рейтингу займає Джон Фредріксен ( 90 мільярдів крон), раніше змінив громадянство на кіпрське через високі податки.

Тун, навпаки, послідовно підтримував плани уряду Норвегії з підвищення податків. Підприємець є одним з найбільших платників податків країни.

Олав Тун, відомий крім усього іншого тим, що постійно носить червону шапку, заробив свій стан сам. Підприємець володіє готелями, офісними будівлями, торговими площами. Свою першу будівлю Тун купив в 1951 році у віці 28 років. Бізнесмен не раз заявляв, що пишається своїм успіхом і розміром свого податкового рахунку.

До речі, в Україні вже діє благодійна організація Фонд Фурсіна, яка допомагає найбільш ініціативним та особливо нужденним.