Житомиряни розписували писанки. Фото

Майстер-класи з писанкарства з нагоди Великодня відбулися 15, 16 та 18 квітня в Будинку урочистих подій Житомира.

Учасниками стали наймолодші житомиряни, а також їхні мами.

Опановувати секрети писанкарства присутніх житомирян і журналістів вчили майстрині. Одна з них – директор художньої школи Житомирської міської ради Олена Дубініна.

Серед присутніх на майстер-класах багато дітей. За словами Олени Павлівни, пояснювати дітям якісь складні техніки з писанкарства важко, тому вони малюють те, що їм легко, те, як вони це розуміють, а допомагають їм у цьому мами. Також пані Олена розповіла про «ліниві писанки», або так звані капанки, на виготовлення яких потрібно найменше часу.

Взагалі за традицією, писанки пишуть дівчата й жінки. Дівчата пишуть писанки, щоб прикликати щасливу долю. Бездітні жінки, щоб народити дитину, зокрема, їм радять три роки поспіль писати по дванадцять писанок і роздавати дітям. Господині, щоб у хаті були злагода й достаток, щоб всі були здорові. Дівчата можуть писати гуртом, а матері – лише самостійно вночі, коли всі сплять.

Під час розпису писанки берегиням родинного вогнища потрібні тиша, спокій і зосередження на добрих помислах і думках. Як сутеніє кажуть: «Вже діди снують по кутках, пора дітям спати, а нам писанки писати».

«Ми робили традиційну писанку, але є і більш давні, сучасні, вишукані… Писанку можна подарувати рідним, друзям і цим самим закласти в побажання певний зміст. На мою думку, розмальовувати писанку завжди цікавіше у компанії. Це водночас і спосіб спілкування, і можливість відпочити, заспокоїтись», – каже Олена Дубініна.

Житомирянка Тетяна Євпак прийшла на майстер-клас із 5-річною донечкою Марією. «На такому заході я з моєю донькою вперше. Нам дуже сподобалось. Багато позитивних емоцій», – розповідає пані Тетяна.

«Майстер-клас із писанкарства вперше в житті і дитини, і її мами. Складно, але ми вчимося. На мою думку, писанкарство дуже заспокоює. Моя писанка буде яскравою. У її виготовленні планую використати жовтий, зелений та фіолетовий кольори», – з усмішко на обличчі розповідає ще одна житомирянка Тетяна Данилко, яка прийшла на майстер-клас із 6-річною донькою Аріною.

Організатори та ініціатори проведення майстер-класів різного ідейного та творчого спрямування – управління культури Житомирської міської ради, КП «Обрядове», Обласна рада жінок, ГО «Український дім XXI століття».

З грудня 2013 року й упродовж 2014 року, щомісяця, заплановано проводити різні майстер-класи, зокрема, з виготовлення витинанок, оберегів та віночків до Івана Купала, петриківського розпису, виробів із солоного тіста, виготовлення біжутерії в стилі «hand made» та ін.

Участь у майстер-класах безкоштовна, плата за придбання матеріалів.

Детальна інформація та реєстрація за телефонами – 43-79-77; (097) 919-872-8; (093) 501-37-00.