Сухомлин пообіцяв, що кінотеатр Франка не закриють. Однак буде він неконкурентним

Дитячий муніципальний кінотеатр імені Івана Франка у Житомирі не закриють й не продадуть землю з приміщенням через аукціон.

Це пообіцяв житомирянам перший заступник житомирського міського голови Сергій Сухомлин під час прес-конференції. Він також запевнив, що приватний кінотеатр «Україна», який є одним з бізнесів житомирського чиновника не претендує на кошти, які отримує з міського бюджету комунальний кінотеатр на забезпечення дитячих пільгових сеансів.

Нагадаємо, напередодні в міській раді почали активно просувати тезу про недоцільність функціонування дитячого кінотеатру через його нерентабельність й обтяжливість для міського бюджету.

Під лозунгом економії коштів плануватися ліквідувати об’єднану дирекцію кінотеатрів міста, закрити кінотеатр імені Івана Франка, а приміщення й земельну ділянку продати з аукціону. В рекомендації на постійну комісію в питанні щодо виділення коштів на придбання цифрового проектора для кінотеатру звучали формулювання «доцільність функціонування» й «розробка механізму співпраці міського бюджету з приватними кінотеатрами».

Маленька перемога для кінотеатру в тому плані, що його не закриють є лише початком боротьби колективу об’єднаної дирекції кінотеатрів міста за виведення кінотеатру Франка на рівень не лише окупності інвестицій, вкладених міським бюджетом в цифровий проектор, а навіть його прибутковості, що дозволить зробити ремонт в самому кінотеатрі й навести лад на прилеглій території.

14 травня для того, щоб повністю не зупинити показ фільмів, об’єднана дирекція була змушена придбати за 52 тисячі гривень комплект відеопроектора, що підтримує формат DVD.

Формально, DVD є цифровим форматом, оскільки диск – це цифровий носій, але по факту – цей проектор, не є цифровим, не захищає від перезапису, а отже весь перший показ, всі світові прем’єри, всі «діснеєвські» дитячі фільми все одно проходять повз комунальний кінотеатр, а отже він не складе конкуренцію приватним “Україна” і “Мультиплекс”.

За цей DVD-проектор під час прес-конференції згадав Сергій Сухомлин, називаючи його цифровим, звертаючи увагу на зекономлених міським бюджетом коштах. Мовляв, що ще потрібно для повного щастя?

Зі слів заступника міського голови цей проектор аналогічний тому, який стоїть в кінотеатрі «Україна», фільми дирекція скачує зі спеціалізованих сайтів, отримавши від дистрибютора відповідний код.

Як нам вдалолося дізнатися, в своїй більшості, фільми, про які йдеться, це малобюджетні, некасові стрічки. Але що найгірше для кінотеатру Франка – це фільми 2013-го року, які вже давно всі подивилися.

Наприклад, диснеївська “Малефисента” в кінотеатрі Франка ніколи не йтиме. Принаймні, з тим проектором, який влада видає за цифровий.

Для того, щоб кінотеатр вийшов на новий рівень, міський бюджет в 2013-му році заклав 800 тисяч гривень на придбання цифрового проектора фірми Barco. Однак, рішення про виділення цих коштів було заблоковано, хоча це мала бути інвестиція в комунальну сферу та ще й на благо дітей міста.

Заступник житомирського міського голови прозвітував про 30 мільйонів зекономлених коштів за рахунок оптимізації видатків. Дитячий кінотеатр імені Івана Франка прагне придбати сертифікований конкурентний цифровий проектор.