Як «Репортер Житомира» шукав місце для торгівлі продавцю із села. Фото

Сьогодні вранці до редакції «Репортера Житомира» зателефонували продавці сільськогосподарської продукції, які стихійно продавали свій товар в районі «Житнього ринку».

Наразі там патрулюють працівники муніципальної міліції, саме тому продавці попросили пройтися разом із ними по самому ринку і подивитися, де саме їм торгувати.

Йдучи на ринок по вулиці Хлібній, бачимо, як чоловік влаштовується посеред тротуару продавати ковбасу без будь-якого холодильника. Трохи далі жінка розкладає на асфальті старий одяг, посуду і взуття.

Ми зустрічаємося зі Світланою, яка приїхала із села Лука Житомирського району. Вона показує те, що привезла з собою – яблука, огірки, кукурудзу, кабачки, моркву і часник.

З таким товаром жінка могла б піти продавати за прилавок у павільйон ринку, але коли зайшли в ринок – виявилося, що місця там із самого ранку зайняті.

В основному торгують перекупники. Деякі з них відверто кажуть, що платять за місце не щоденно, а відразу за місяць наперед.

Світлана ж зізнається, що навіть якби у павільйоні і було вільне місце, вона не охоче пішла б туди продавати.

«Минулого разу я стала за прилавок, то за день вторгувала лише 28 гривень, з них 27 гривень заплатила за дорогу і місце. Ось тобі і торгівля. Люди фактично нічого не купують, бо вважають, що ми також перекупники», – розповідає жінка.

Та доки на прилавках ніде яблуку впасти, яблука Світлани «падають» на асфальт території ринку під закритий кіоск.

Тим часом, працівники муніципальної міліції продовжують стежити за вулицями Хлібна, Небесної Сотні, Київська і ліквідовувати стихійну торгівлю.

Дві бабусі з великими сумками присіли на лавочку на тролейбусній зупинці, начебто чекають транспорт. Як тільки муніципали перевірили цю вулицю і перейшли на іншу ділянку, бабусі відкрили сумки та прямо на зупинці почали торгувати молоком й огірками.

Продавці сільськогосподарської продукції кажуть, що не граються з міліцією, просто йти їм нікуди. Влада поставила собі завдання – прибрати стихійну торгівлю з вулиць Житомира, не попіклувавшись при цьому про альтернативні соціальні місця.