З пораненого під Слов’янська учасника АТО банк вибиває борг

Інформація для житомирян, які мають на сьогодні проблеми із банками, хто координатор, куди звертатися за допомогою – читайте далі.

Валютні кредити стали ярмом для декількох мільйонів українців. Позичальники не в змозі розраховуватися з банками після зростання курсів іноземних валют.

Банки вимагають сплати згідно з договорами, в яких курсові ризики лягають на плечі клієнтів, позичальники – прагнуть сплати за курсом на момент отримання кредиту. Держава – намагається задовольнити інтереси банків, при цьому продемонструвати, що дбає про громадян.

Останні декілька місяців після чергового зростання курсу долара в Україні пройшли протести громадян, які через стрибок курсу валют не в змозі сплачувати тіло валютного кредиту й відсотки. Житомиряни активно долучилися до мітингів.

Протестувальники вимагали переведення валютних кредитів у гривневі по курсу на момент отримання кредиту, оскільки банки, у випадку девальвації гривні, неодмінно добилися б через суд права отримувати відсотки в гривневих кредитах за курсом, який існував на момент оформлення кредиту.

У Житомирі права кредитних позичальників захищає й координує дії зі спротиву й тиску на законодавців ГО «Правдива країна». Валютні позичальники Житомирщини долучалися до пікетування ВР, КМУ, НБУ, адже банки Житомира в докризові часи активно видавали валютні кредити.

Інформація для житомирян, які мають на сьогодні проблеми із банками:

Номер телефону: +38067-932-44-91. Координатор ГО «Правдива країна» по Житомиру – Олексій Єсипенко.

____________________________________________________________________________

Його пряма мова з прес-конференції 23.07.2014 року:

– Ми стали на захист валютних позичальників. Чому? Це питання зараз дуже загострене, і, насамперед, треба розібратися у тому, хто ж брав валютні кредити. Взяли їх у 2005-2006 роках люди середнього класу, які були при роботі, мали надію ці кредити погасити. Одні брали на купівлю житла, інші на навчання, лікування, заснування бізнесу тощо. У той період саме заохочували брати кредити у валюті, бо відсоткові ставки були удвічі нижчими за ставки у гривні. Отож, ці люди працювали, сплачували податки, надавали робочі місця. Тобто зміцнювали економіку держави.

Проте різкі стрибки курсу іноземної валюти у 2013-2014 роках, девальвація гривні приводить до того, що нині валютні кредити погасити просто нереально. Людям просто нема за що жити, хоча вони й працюють. Банки в односторонньому порядку підвищують % на кредит, знаходять інші методи здирства.

Через судову систему з банками дуже важко боротися. Практично всі судові позови, які були в Україні закінчувалися рішенням на користь великих грошей, тобто банків. Громадяни по суті беззахисні. Ми хочемо добитися взаєморозуміння.

Читайте ще: Валютні позичальники не здаються

Наша мета – забезпечення конструктивного діалогу, між позичальниками, кредиторами і органами державної влади для попередження економічного колапсу в країні. Підкреслю, ми, всі кредитори згодні платити за кредити, але вимагаємо зробити так, щоб це не перетворювалося у здирство.

Нині ми бачимо, що національна валюта просто знищується. Нацбанк зовсім не підтримує стабільний курс гривні. Люди у безвиході. За першого підняття курсу гривні у 2008 році, позичальники все ще платили за свій кредит. Проте зараз, коли у більшості виплачено 70-80% від кредиту, умови стали нестерпними. Ні держава, ні Нацбанк проблему цю не хочуть вирішувати. Проте комерційні банки з Державного бюджету отримують чималі кошти. Вже не секрет, що 101 мільярд гривень було спрямовано на рефінансування комерційних банків. Чому ж держава не підтримує і населення?

В часи економічної скрути у США населенню було списано заборгованість, в Угорщині відділили суди від влади і судді визнали такі кредити в іноземній валюті незаконними. У нас теж банки грубо порушують чинне законодавство. До того ж в країні гіперінфляція, але ніхто цього не визнає.

Головне, що навіть учасників Антитерористичної операції держава не бере у таких випадках під захист. Наприклад, є факт: людина була під Слов′янськом, захищала нашу землю, отримала поранення, зараз знаходиться на реабілітації, у неї немає коштів на лікування, а з банку телефонують і вимагають погасити борг. Це людяно?

Зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект, стосовно врегулювання ситуації з валютними кредитами. Вірніше їх три і діаметрально протилежні. Так от депутати голосують за них, навіть не вникаючи в суть. Наш депутат Геннадій Зубко саме так і проголосував. Коли я його запитав: чому так? Він відповів, а щоб більше голосів було!…

Ми пропонуємо свої поправки до законопроектів, вимагаємо максимально захистити вкладників, бо їх тисячі по Україні, є потерпілі від банківського свавілля і на Житомирщині. Вже сьогодні до нашого руху приєдналося більше сотні житомирян, відгукуються і в Новограді-Волинському, Ружині. Ми звертаємося до всіх, хто має проблеми з валютними кредитами – давайте об′єднуватися та відстоювати інтереси тисяч громадян.

Ми піднімаємося на мирні акції і пропонуємо співпрацювати, бо якщо всі разом припинимо сплачувати кредити – банківська система країни збанкрутує. Тож, якщо зараз держава допоможе нам, ми допоможемо державі. У неї один вихід – піти нам назустріч.

Газета «Місто»