Астрофізики виявили в космосі невідоме джерело гамма-випромінювання

Астрофізики виявили в космосі невідоме раніше джерело гамма-випромінювання від нової зірки.

В результаті кожного спалаху нова викидає в навколишній простір енергії до ста тисяч разів більше, ніж випромінює Сонце в рік. Нові зірки в більшості випадків представляють із себе систему тісно пов’язаних двох зірок. Результати свого дослідження автори опублікували в журналі Science, а коротко з ними можна ознайомитися на сайті НАСА.

Одна із зірок в такій системі є білим карликом, на який аккрецюється речовина із зірки-компаньйона. Це речовина накопичується на поверхні зірки і, досягаючи критичного значення, ударною хвилею скидається у відкритий космос. Цей процес супроводжується викидом потужного гамма-випромінювання в навколишній простір, яке і реєструє телескоп.

Скидання газової оболонки з білого карлика майже не змінює його і приводить до початку нового циклу освітлення оболонки. Періодичність процесу становить від тисячі до десяти тисяч років залежно від типу зірки-компаньйона, з якою відбувається аккреція.

Нове джерело гамма-випромінювання вчені виявили за допомогою Космічного гамма-телескопа Фермі. Ця обсерваторія на низькій навколоземній орбіті досліджує в гамма-спектрі космічні процеси, що відбуваються в ядрах галактик, пульсарах та інших джерелах гамма-випромінювання високої інтенсивності.

Спостереження з гамма-телескопа Фермі дозволили встановити, що нові випромінюють настільки потужну енергію. Вперше це вдалося спостерігати в новій під назвою V407 Cygni, коли в березні 2010 року взаємодія білого карлика і червоного гіганта – зірки, в сто разів більшою Сонця, призвело до потужного викиду гамма-радіації.

Вчені порахували, що V407 Cygni є рідкісним об’єктом, проте телескоп виявив спалах ще трьох нових зірок: V339 Delphini в серпні 2013 року, V1324 Scorpii в червні 2012 року і V959 Monocerotis в липні того ж року.

Астрономи вважають, що в нашій Галактиці щорічно відбувається від 20 до 50 спалахів нових. У більшості випадків випромінювання від них залишається непоміченим через космічний пил і великі відстані. Всі виявлені вченими нові знаходяться від дев’яти тисяч до 15 тисяч світлових років від Сонця.
_________________________________________
http://tronic-cleanrooms.ru/ предлагает проектирование и строительство высокотехнологичных производственных комплексов для различных областей микроэлектроники. Заходите, заказывайте.