«Штормове попередження» для Дебоя

14 серпня відбулося судове засідання за позовом екс-мера Володимира Дебоя щодо визнання рішення сесії про його дострокове припинення повноважень незаконним та поновлення на посаді міського голови.

Цього разу, на відміну від попереднього, сторона-відповідач на засідання з’явилася, і навіть більше – прийшли понад 20 «небайдужих» громадян, у тому числі один депутат міської ради та представники виконкому.

Представник Дебоя в суді наголосив, що першочергово у позові звертається увага на незаконність прийняття рішення про дострокове припинення повноважень міського голови та напружену суспільно-політичну ситуацію, в якому це рішення приймалося. Зокрема, у рішенні міської ради відсутні будь-які правові докази неналежного виконання посадових обов’язкiв та підстави дострокового припинення повноважень міського голови. Адвокат наголошує, що Цимбалюк підписала рішення про звільнення Дебоя не маючи таких повноважень.

На 24 сесії міської ради, 11 липня 2013 року, 43 депутати проголосували за присвоєння Дебою чергового рангу посадової особи за належне виконання роботи. Такою ж кількістю депутатських голосів його відправили й у відставку.

У свою чергу відповідач в особі заступника директора юридичного департаменту Наталії Хижняк повністю не згодна із позовними вимогами та наполягає, що рішення пройшло необхідну процедуру і не потребує конкретної аргументації причин звільнення екс-мера.

Основний меседж відповідача – пропуск терміну позовної давності з боку Дебоя, який за твердженням Хижняк, мав звернутися до суду до 25 березня 2014 року. Питання терміну позовної давності суд розгляне на наступному засіданні у середу, 24 вересня 2014 року о 15.00 год. До моменту засідання суд затребував із відповідача надати решту необхідних документів.

Під час вчорашнього засідання певні активісти вели себе нестримано, викрикували та розмовляли по телефону. За таку поведінку один із представників громадськості отримав від судді два попередження.

Натомість «небайдужі» житомиряни у залі заявили, що наступне засідання вони влаштують так, щоб усім запам’яталося.

Нагадаємо, повноваження міського голови Володимира Дебоя були достроково припинені 25 лютого 2014 року голосами 43 депутатів.

Разом із цим, після голосування про відставку Дебоя, депутати в кулуарах підтверджували, що рішення приймалося під тиском, у напруженій атмосфері та поза законом.