У Житомирі довічно засуджені почали одружуватися

Правовий статус засуджених в Україні почали адаптовувати до європейських стандартів, оскільки держава після Євромайдану взяла курс на цивілізаційний розвиток.

8 квітня 2014-го року ВР прийняла Закон України № 1186-VII «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів».

Прийняття цього закону істотно розширило основні права засуджених. 

26 засудженим до довічного позбавлення волі, які відбувають покарання у Житомирській УВП-8 було надано право на тривале побачення з близькими родичами. 

За цей період двоє засуджених до ДПВ одружились та, відповідно, скористались правом на тривале побачення. 

З моменту введення змін до кримінально-виконавчого законодавства ще близько десяти засуджених до довічного позбавлення волі виявили бажання зареєструвати свій шлюб.

Адміністрація установи сприяє реєстрації шлюбу, бо підтримання соціальних зв’язків, створення родини, прагнення якомога швидше опинитися поруч з близькими людьми позитивно позначається на поведінці засуджених та створює передумови для їх успішної соціальної адаптації після звільнення. Це відзначає начальник Житомирської УВП-8 Костянтин Шедловський.

У зв’язку з цим для засуджених до довічного позбавлення волі у приміщенні кімнат для проведення тривалих побачень Житомирської УВП-8 було вжито додаткових заходів безпеки, серед яких було встановлення камер відеоспостереження, тривожно-сигналізаційних засобів охорони. Вхідні двері до зазначених кімнат обладнані захисними залізними ґратами.

Приміщення для тривалих побачень складаються з кімнат для відпочинку, приготування і приймання їжі та душової кімнати. Кімнати забезпечені меблями, телевізором, шафою та іншим необхідним для побуту інвентарем. Крім холодильника, електроплити, посуду та зручних меблів, кухня забезпечена ще електрочайником і мікрохвильовою піччю.

Прес-служба управління ДПтС України в Житомирській області