Зубко людина і Яценюка, і Порошенка – ЗМІ

Віце-прем’єром і міністром регіонального розвитку став колишній перший заступник глави Адміністрації Президента, пише “Корреспондент“.

Новий склад Кабінету Міністрів вже встиг провести перше засідання.

У новому уряді політики тривалий час обіцяли обійтися без партійних квот, але в підсумку нікуди від них не пішли.

На посаді віце-прем’єра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана змінив Геннадій Зубко.

Ця посада залишилася в неформальній квоті Президента Петра Порошенка. Раніше Зубко працював заступником голови АП.

Спеціаліст із Житомира

Зубко народився в Миколаєві, але весь його життєвий шлях пов’язаний з Житомиром.

Після служби в армії майбутній міністр працював інженером-програмістом Житомирського обласного виробничо-технічного управління зв’язку.

У 1990-х Зубко був директором декількох компаній в Житомирі.

З 2002 року він заступник голови правління ВАТ Житомирський завод огороджувальних конструкцій. У 2010 році Зубко став головою правління цього заводу.

Західна освіта

У 1991 році Зубко закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю “автоматизовані системи управління”.

У 2003 році – Київський інженерно-будівельний інститут, курс “інвестиційний і фінансовий менеджмент в будівельній індустрії”.

У 2006 році майбутній міністр відучився в США – закінчив Північно-Західний університет (Іллінойс, Чикаго), курс “інноваційний менеджмент”.

У 2007-му – Національний університет Києво-Могилянська академія, Києво-Могилянська бізнес-школа (МВА).

У 2008-му закінчив Національний університет Києво-Могилянська академія за спеціальністю “менеджмент організацій”.

У 2012 році майбутній міністр захистив дисертацію на тему: “Організаційно-технічні заходи з підвищення ефективності реконструкції стадіонів” у Харківському національному університеті будівництва та архітектури на кафедрі технологій і будівельних конструкцій. Автор понад 10-ти наукових праць. Кандидат технічних наук.

Політична кар’єра – від Яценюка до Порошенка

Політична діяльність Зубка почалася з 2006 року, коли він став депутатом Житомирської міської ради.

У 2010-2012 роках нинішній міністр був депутатом Житомирської обласної ради, де очолював фракцію партії “Фронт змін” свого нинішнього боса Арсенія Яценюка.

На парламентські вибори 2012 року Зубко разом з Яценюком йде під прапором партії “Батьківщина”. Нинішній міністр очолює виборчий штаб партії в Житомирі і обирається депутатом по місцевому мажоритарному округу.

Зубко в “Батьківщині”

У Верховній Раді Зубко став першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

Зубко виступав проти об’єднання партії “Фронт Змін” з партією “Батьківщина” в 2013 році, хоча залишився в однойменній фракції.

На президентських виборах 2014 нинішній міністр керував уже Житомирським обласним штабом Петра Порошенка.

У червні 2014 указом Порошенка він був призначений першим заступником глави Адміністрації Президента.

В Адміністрації Зубко займався якраз регіональною політикою і курирував голів ОДА. А на парламентських виборах він також відповідав за роботу регіональних штабів БПП.

Так що робота міністра регіонального розвитку для нього знайома, як і новий – старий начальник в Кабміні.

Гроші – бізнес

Згідно з декларацією про доходи 2013 року, загальна сума сукупного доходу Зубка за 2012 рік становила 1741323 гривень. Зокрема, заробітна плата – 1621233 грн, інші види доходів – 93 090 грн.

У власності тоді ще народного депутата була земельна ділянка загальною площею 2000 кв. м, квартира загальною площею 85 кв. м, дачний будинок загальною площею 100 кв. м, гараж загальною площею 24 кв. м і автомобіль ВАЗ 2109 (1989 р.в.)

У власності дружини Зубка Людмили є земельна ділянка загальною площею 2500 кв. м, квартира загальною площею 85 кв. м, автомобіль Тоyоtа RAV-4 (2006 р.в.).

Зубко разом із заступником мера Житомира Сергієм Сухомлином і місцевим бізнесменом Олександром Рабиновичем заснували дві громадські організації: “Наш дім Житомир” і “Спортивний клуб “Візаж”.

Дружині Зубка належить дві компанії в Житомирі: львівська кав’ярня “Брама” (через ТОВ “Батерфляй К”) і ТОВ “Аркада”, яке займається торгівлею продуктами харчування.

Скандал

З ім’ям Зубка пов’язаний скандал з лобіюванням на посади в Адміністрації Президента своїх протеже. З легкої руки Зубка на посаду керівника департаменту місцевого самоврядування та децентралізації прийшла працювати 26-річна Катерина Кодоненко, уродженка Житомира.

За рік до того юна спеціалістка працювала юрисконсультом на Житомирському заводі огороджувальних конструкцій, головою правління якого був не хто інший, як Зубко.

Що робитиме

Своїми основними завданнями на новій посаді Зубко бачить забезпечення проведення реформи з децентралізації влади, про яку так багато говорить Президент, і передачі більше влади на місця.

Також Зубко, ще будучи заступником голови АП вважав за необхідне внесення змін до закону “Про очищення влади” (про люстрацію).

З його слів, деякі чиновники, які дуже довго працювали на державу і піднімалися кадровими сходами, несправедливо підпали під дію закону про люстрацію і були звільнені, тому закон потрібно відкоригувати.