У США представили аналог внутрімозкового дисплея з «Термінатора»

Американські військові запропонували проект кортикального модему, який підключається безпосередньо до зорової кори головного мозку. 

Такий пристрій дасть зір сліпим і дозволить створити вбудований дисплей, який видає інформацію безпосередньо в мозок людини, – аналогічну здатність мав герой фільму «Термінатор». Проект приладу був представлений на конференції з біологічних технологій, яка зараз проходить в Каліфорнії, повідомляє Red Orbit.

Кортикальний модем був представлений співробітником DARPA (Агентство передових оборонних дослідницьких проектів США) Філіпом Алвельдой (Phillip Alvelda). Пристрій використовує принципи оптогенетики – управління роботою клітин в живих тканинах за допомогою світлових імпульсів. Світлочутливі білки вводяться в мозок тварин за допомогою генної інженерії, що дозволяє вченим вивчати і з часом управляти нервовою системою.

Кортикальний модем передає інформацію безпосередньо на кору мозку, минаючи інші елементи зорової системи – очі, зорові нерви, латеральне колінчате тіло проміжного мозку. Він не тільки допоможе сліпим відновити зір, але і замінить системи віртуальної і доповненої реальності.

Однак DARPA, яке фінансує проект, поки планує отримати тільки невеликий (кілька сантиметрів у діаметрі) і бюджетний (не дорожче десяти доларів) прилад, який показував би інформацію на віртуальний дисплей розміром з наручний годинник.

Головною перешкодою до створення універсальної машини для безпосереднього контакту з мозком називають саму оптогенетику. Вона вимагає генетичної переробки ДНК в нейронах, а наслідки цього для здоров’я дуже серйозні – тому поки робота над проектом йде тільки з піддослідними тваринами.