Фірма, власницею якої є житомирянка, за копійки викупила мільйонні борги компаній-інвесторів банку “Київ”

Банк “Київ” рекордсмен – його розкрадали два рази. Як відвести з під носа держави сотні мільйонів боргів, дізнались Ірина Сєдова та Олександр Сєдов – репортери проекту журналістських розслідувань corruptua.org, пише ЛIГАБiзнесIнформ.

Практично відразу після зміни власника в банку “Київ”, компанії-інвестори ініціювали у відношенні один одного процедури банкрутства. Наприклад, ТОВ “Світ-Інвест” визнається банкрутом на підставі заяви ряду осіб, в тому числі і ТОВ “Інвестиційні системи”, якій пвинні 67 900 грн. У свою чергу, самі “Інвестиційні системи” визнані банкрутом, на підставі заяви “Світ-Інвест” борг перед нею 414 300 грн. Примітно, що заборгованість цих компаній, що банкротять одна одну, перед банком “Київ” в сотні разів більша. Так “Інвестиційні системи” і “Світ-Інвест” винні банку 37 млн. 830 тис. грн. і 30 млн. 420 тис. грн. відповідно. Обидві справи розглядав один і той же суддя.

Фактично все майно цих компаній складалося з прав на недобудоване житло і боргів перед ними інших компаній. Теоретично держава через банк “Київ” могло зажадати собі це майно в рахунок погашення багатомільйонних боргів. Але в 2014 році в цій історії з’явилися нові учасники – ТОВ “Інтеграл-П”, яке на аукціонах за копійки скуповує майно компаній-інвесторів. На даний момент на сайті мін’юсту України є інформація про продаж боргових зобов’язань перед компаніями-інвесторами на загальну суму 312 млн. гривень, за яку ТОВ “Інтеграл-П” заплатило всього 40 тисяч гривень. Іншими словами, борг перед державою був куплений за 0,00012% від вартості номіналу.

Плюс ТОВ “Інтеграл-П” придбало майнове право на 33 недобудовані квартири за 12 тисяч гривень. Після того як все майно компаній-інвесторів було продано за копійки вони ліквідуються і їхні борги перед банком “Київ” через суд списуються “у зв’язку з відсутністю майна”.

Удачлива фірма “Інтеграл-П”, якій банк по суті подарував багатомільйонну заборгованість компаній-інвесторів, зареєстрована в Києві, в квартирі багатоповерхового будинку по проспекту Перемоги. Статутний капітал підприємства дорівнює 1000 грн. Власниця підприємства, ьака собі Шейгас Ганна Олександрівна, мешканка Житомира.

Примітно, що фірма зареєстрована в квітні 2014, в акурат до початку аукціонів з продажу майна підприємств-інвесторів. Це не єдиний примітний збіг. Один з контактних телефонів компанії також вказаний як номер Святошинської філії все того ж банку “Київ”.

На даному етапі, пишуть журналісти, від керівництва банку в особі представників Мінфіну не спостерігається ніяких кроків по запобіганню розпродажі потенційної держвласності. На травень 2015 суд вже “пробачив” борги компаній-інвесторів перед державним банком на суму 434 млн. 720 тис. грн. При цьому напівзбудовані будинки, які банк “Київ” – читай держава, могла б без проблем  повернути собі за борги, продовжують прикрашати Київ та околиці.