У Сушках вшанували останній бій УПА

За сприяння Коростенського міськрайонного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів (ВОВ) та обласної організації вчора на Коростенщині в с.Сушки було вшановано патріотів Української повстанської армії, які 60 років тому гороїчно загинули. Це були останні герої того часу, які віддали своє життя за любов до України.

8 липня 1955 року садибу Марії Яценко на західній околиці с. Сушки Коростенського району оточило кілька сотень кадебістів, які через гучномовець зажадали від повстанців здатися. Двоє націоналістів: сотенний Роман та вояк Олександр Усач “Лис”, відповіли карателям коротко: “Вояки УПА не здаються!”. Цей нічний бій тривав кілька годин. Зрештою, кадебісти підпалили хату, з якої відстрілювалися Роман і Лис. Вояки-націоналісти вискочили з помешкання і кинулися в різні боки. Але село було оточене щільним кільцем, тож “Романа” та “Лиса” застрелили.

Про цю історичну подію розповів та описав в своїх книжках заслужений журналіст України В’ячеслав Васильчук.

Повстанська сотня Володимира Кудрі “Романа” тринадцять років діяла на Волині, Рівненщині, Житомирщині та Київщині.. Лише після ліквідації останнього бою в 1955 році органи КДБ та компартійні органи влади прозвітувати перед вищим керівництвом про ліквідацію підпілля бандерівців на Житомирщині.

Жителі Житомирщини зібрались на освячення нового пам’ятника на честь загиблих воїнів УПА на мітинг в якому взяли участь делегації різних областей та районів. Щирі слова подяки, які висловила Сушківський сільський голова Людмила Максимчук на адресу заступника Корстенської РДА Катерини Скляревської, підприємцям, Олександра Муравицького та Петра Лук’яненка патріотам свого рідного краю, які безпосередньо брали участь у встановленні пам’ятного знаку.

Всі промовці згадували подвиг героїв минулих літ та сьогоднішніх, які воюють за незалежність нашої рідної України.

Хорову підтримку було забезпечено колективом ,,Журавушка,, обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів (ВОВ).

Віталій Юшкевич, Коростень