Наталія Чиж: Пріоритет стратегії розвитку Житомира – електронне врядування

У Житомирі Яніка Мерило зустрілася з Наталією Чиж та представниками “Об’єднання “Самопоміч”. Команда “Самопомочі” в Житомирі розробляє стратегію розвитку міста. Наталія Чиж вивчає думки різних експертних середовищ щодо електронного врядування.

Яніка Мерило вже 20 років займається розвитком цієї теми. Вона, зокрема, є експертом Агентства електронного урядування України, позаштатним радником міського голови Львова Андрія Садового з питань новітніх технологій. 

Яніка закликає усі міста перейняти вже існуючий досвід. За її словами, це абсолютно безкоштовно. Яніка Мерило каже, що вона з командою однодумців готова допомогти абсолютно безкоштовно – потрібна лише воля місцевої влади.

Наталія Чиж розповіла про ініціативу “Об’єднання “Самопоміч” зробити аудит бюджету Житомира, яку міська влада не підтримала. 

“Ми хочемо бачити всі надходження/витрати місцевого бюджету в режимі теперішнього часу, щоб бюджет міста був прозорим і відкритим” – сказала Наталія Чиж.

Електронне врядування – запорука подолання корупції, адже воно побудоване на засадах прозорості, відкритості, доступності для кожного громадянина. Завдяки цьому можна отримати будь-які довідки через Інтернет, контролювати бюджет, закупівлі та інші операції.

«Якщо ви замовляєте довідку через Інтернет – давати хабар просто немає кому. Це лише початок, сьогодні запустилися перші послуги і перехід буде плавним. Наприклад, в Естонії немає жодного документу, який би не можна було отримати чи подати через Інтернет. До цього країна йшла 15 років», – розповіла Яніка.

Яніка Мерило на зустрічі з Наталією Чиж наголосила на тому, що важливо, аби електронне врядування впроваджувала молода команда – люди, які є прогресивними, незаангажованими. Приклад – Львів, де середній вік чиновників – 26 років. Тобто це нові люди, які просто не знають, що таке корупція і звикли чесно працювати.

Електронне урядування передбачає електронну взаємодію користувачів між державою і громадянами, державою і бізнесом, різними гілками державної влади та органами місцевого самоврядування, державою та державними службовцями, державними службовцями, бізнесом і громадянами.

Присутні на зустрічі з Янікою Мерило та Наталією Чиж житомирські експерти розповіли, що наше місто має власні досить сильні розробки в сфері електронного врядування. Сьогодні важливо, аби у місцеву владу прийшли молоді сучасні небайдужі люди, які матимуть політичну волю впровадити наявний досвід.

Наталія Чиж разом з членами команди “Об’єднання “Самопоміч” вивчає існуючі напрацювання, розробляє стратегію розвитку міста Житомира та готова впроваджувати назрілі реформи.

Яніка Мерило


Прес-служба “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі