Посуд, що сам себе миє

Для багатьох людей процес миття посуду – це справжня каторга. Особливо, якщо ви тільки що проводили десятьох гостей, а на кухні вас чекає ціла гора тарілок, келихів і інших столових приладів. Перша посудомийна машина була винайдена більше 100 років тому, але до цих пір не кожна сім’я може собі дозволити купити її з різних причин. На допомогу цим людям прийде посуд, яку розробили вчені з Швеції.

Шведська студія дизайну Tomorrow Machine спільно з дослідниками з компанії Innventia розробила столові прилади, цілком зроблені з деревної целюлози з нанесеним на неї супергідрофобним покриттям. Іншими словами, тарілки ці влаштовані так, що їх поверхня на молекулярному рівні відштовхує будь-які рідини і інші речовини, змушуючи їх збиратися в калюжі і скочуватися з тарілки при нахилі. Їжа більше не прилипне і не присохне до вашій тарілки, а для того, щоб її вимити – просто піднесіть її до раковини і нахиліть. Залишки їжі і будь-які рідини просто скотяться з неї вниз.

Посуд  настільки слизький, що його навіть не потрібно протирати після того, як ви позбулися залишків їжі. Розробники стверджують, що широке поширення і використання такого посуду може призвести до серйозного зменшення витрати світових запасів води. Якщо задуматися, в їх словах є частка істини, так як люди дійсно витрачають дуже багато води на миття посуду.

Єдиною перешкодою для виходу винаходи на ринок є отримання остаточних результатів досліджень того, як гідрофобне покриття впливає на їжу. Як тільки вчені закінчать всі необхідні тести і численні перевірки – будь-який бажаючий зможе придбати такий посуд в магазині. А поки доведеться мити посуд по-старому, а замовляйте його на Posuda-Optom.com.