​Сквер на розі Київської та Театральної: бути чи не бути?

Днями в міській раді відбувся брифінг, присвячений питанню про забудову ділянки за адресою Київська, 6. На ньому були присутні громадські активісти, ініціативна група створення скверу Героїв України, «айдарівці» та журналісти.

Незважаючи на те, що супермаркет «АТБ» є забудовою, яку було знесено через проблеми з її законністю, ділянку зараз охороняють люди у військовій формі. 3 липня активісти викликали поліцію, щоб дізнатися чий вагончик стоїть за високим парканом, який, до речі, звели знову. Поліція надала інформацію, що вагончик належить КП «Інспекція з благоустрою в м. Житомирі». Проте Юрій Юзвинський, начальник підприємства, спростував цю інформацію.

«Айдарівці», що прийшли на брифінг, зчинили суперечку, вимагали побудувати будинок і виділити у ньому квартири учасникам АТО. На це дизайнер проекту Олена Кульчицька відповіла: «Якщо проблема тільки в цьому, то можна виділити квартири в іншому місці. Зараз у мікрорайоні набережної проводиться будівництво. Планується 12 20-типоверхівок, у кожній з яких можна виділити по 10 квартир. Там чисте повітря, що є набагато кращим за смог у місті, тим більше на перехресті доріг».

Однак на її пропозицію «айдарівці» не відгукнулися і відстоювали свою позицію до кінця зустрічі. Суперечка тривала й надалі, учасники переходили на особистості, перекрикуючи один одного і, здається, зовсім забули про основне питання зустрічі.

Іван Єщенко, громадський активіст, голова ГО «Рух Автомайдан Житомир» запропонував провести громадські слухання і місцевий референдум, щоб дізнатися думку житомирян з приводу забудови ділянки. 

За словами очільника міста, головний архітектор Житомира запевнив, що на Київській, 6 не можна будувати висотки. Активісти вважають, що сквер був би логічним продовження паркової зони біля римо-католицької церкви навпроти.

«Я за те, щоб житомиряни разом з архітекторами міста визначили, що буде на цій ділянці. Восени у нас буде голосування в місті по бюджету участі, тому окремим питанням ми можемо винести саме питання про ділянку на Київській, обрати кращий проект та виділити на нього кошти», — повідомив міський голова Сергій Сухомлин.

Всі спроби вгамувати агресію учасників брифінгу закінчилися невдачею. Словесна перепалка тривала близько 47 хвилин. Питання по забудові ділянки й досі залишається невирішеним.

Юлія Скублєвська