Житомирські активісти затримали дві фури з піском без документів

Член громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Олександр Коцюбко розповів як активісти «Айдара», разом з депутатом Верховної Ради Сергієм Мельничуком, затримали на Житомирщині дві вантажні машини з піском, повідомляє сайт Журнал Житомира.

За його словами, пісок добувався на кар’єрі села Стрижівка в Коростишівському районі нелегально, а у водіїв вантажівок не виявилася документів і вони втекли, кинувши закритими навантажені машини. Член громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Олександр Коцюбко розповів як активісти «Айдара», разом з депутатом Верховної Ради Сергієм Мельничуком, затримали на Житомирщині дві вантажні машини з піском.

За його словами, пісок добувався на кар’єрі села Стрижівка в Коростишівському районі нелегально, а у водіїв вантажівок не виявилася документів і вони втекли, кинувши закритими навантажені машини.

Олександр Коцюбко:

“30 листопада активістами були затримані дві сорокатонні машини з піском. Здавалося б проста перевірка документів на вивезення піску перетворилася в приїзд депутата Верховної Ради України командира батальйону «Айдар» Мельничука Сергія Петровича, втеча водіїв, виклик поліції, і представників комісії Громадської Ради з питань протидії корупції, люстрації, правової політики, боротьби зі злочинністю.

Нам в комісію надійшов сигнал про розкрадання. Ми виїхали на місце події.

Активісти затримали машини, які вивозили пісок – сорокатонний Дафф при перевірці документів на цей пісок, на перевезення цього вантажу, виявилося, що у водія їх не було. Водій сказав, що всі документи знаходяться у господаря машин, а пісок він везе з кар’єру села Стрижівка Коростишівського району. Було явне перевантаження транспорту, і водій їхав на «лисій» гумі. Депутат Верховної Ради України Мельничук Сергій Петрович, природно, викликав оперативно-слідчу группу. Депутат Верховної Ради приїжджав до Житомира з робочим візитом, він був присутній на сесії міськради Житомира.

А далі почалося найцікавіше. Потрібно відзначити, що коли приїхала поліція, допитувати було нікого, так як прибув на особистому авто господар, який забрав двох водіїв і відвіз у невідомому напрямку. Але, потім, повернувся назад і почав хамити і депутату Верховної Ради, і активістам.

Прибула оперативно-слідча група зафіксувала цей злочин. Потім приїхала власниця машин з чоловіком. Приїхав також чоловік на автомобілі, який стверджував, що це його пісок і цей пісок він подарував господареві Даффу, 80 тонн піску. Але коли справа дійшла до допиту слідчими, ця людина сіла в машину й втекла.

Господиня Даффу обзивала активістів бандитами, говорила, поверніть цього депутата назад, я йому покажу. Вона погрожувала всім без винятку своїм «крутим дахом», який постійно давав їй вказівки по телефону. Її чоловік постійно хамив всім. Таке було враження, ніби він навмисне хотів, щоб йому хтось із айдарівцев «дав по голові».

Хочу також відзначити, що слідчих груп було дві. Перша приїхала і намагалася розібратися в ситуації в законному порядку. А ось друга невідома група правоохоронців намагалася пояснити активістам, що дарувати пісок можна, що на штраф-майданчик ці машини не помістяться, що неможливо зробити аналіз піску, звідки він. У мене склалося враження, що їх хтось надіслав не розслідувати подію, а для якихось інших цілей.

У підсумку: по-перше, водії втекли, кинувши закритими машини; по-друге, 40-тонні Даффи, навантажені з перевищенням норм, залишили прямо на трасі на двох смугах.

Допитати водіїв слідчі не могли. Прибула екослужба також не могла допитати водіїв. Екологи кажуть, що схема відпрацьована – господар приїжджає, викрадає водіїв і все.

Але в цей раз справа була доведена до кінця. Машини були супроводжені на штраф-майданчик. Водії знайдені і допитані. Господарі сказали, що «нічого у вас не вийде, завтра суд відпустить машини».

Нам цікаво простежити всю корупційну схему, як вона працює. Нам потрібно зрозуміти, який суддя буде запрошений в корупційну схему. Нас цікавить, хто у них «дах» в правоохоронних органах, очевидно, когось недолюстрували.

Спостерігається повна відірваність цих господарів піску, правоохоронців, прокурорів, суддів, від реального життя. У мене склалося враження, ніби ми повернулися в дореволюційний період. Стара система у нас в місті не зруйнована. І ми не можемо вилізти з усталеного способу життя. Ми повернулися в дореволюційний час, і мені особисто соромно, що людина навіть не розуміє, що грубіянить не просто солдатам, а фронтовикам, які пройшли пекло. Відбувається повне розбазарювання надр України. Під прикриттям влади, яка знає про те, що відбувається і всіляко закриває на це очі, бо діє старими схемами.

Я зараз всім кажу, тим, хто «переплутав педалі» в правоохоронних органах – Революція Гідності триває. І в правоохоронних органах є теж багато порядних нормальних людей, фронтовиків.

Всі хто перебудувався, сподіваюся, хто пройшов через революцію через військові будні – це ядро нації. Ще прийде час, коли вони очолять владу. Ідеологічниий розвиток країни вже розробляється, система вже ламається. Я впевнений, що в Україні буде створено підрозділ, за аналогією ізраїльського Массаду. І всіх цих е-декларантів з їх багатомільйонними доларовими доходами звозитимуть в країну для суду.”