Річниця Революції гідності та “третій майдан”

Три роки тому події Майдану перевернули життя мільйонів українців. Переламними і вирішальними стали зіткнення патріотів і силовиків 18-20 лютого 2014 року. Бійці «Беркута» і тітушки застосовували зброю, гранати, добивали тих, хто падав. Тільки за ці три дні на Майдані загинуло 77 осіб. Тоді, три роки тому, на жаль, ніхто не знав, що це тільки початок. Потім послідувала анексія Криму, відправка бойовиків на Донбас, окупація, війна, тисячі загиблих українських патріотів. 

У цей же час починає працювати потужна російська машина пропаганди. Її завданням номер один після Майдану було дискредитувати нову українську владу і вивести людей на «третій майдан». Але Росія не домоглася того, чого хотіла на Донбасі. Путін прекрасно розуміє, що проект «Новоросія» згортається. Тому єдиний вихід залишається – розхитувати ситуацію всередині України, добиватися зміни керівництва країни на лояльну до Російської Федерації владу, вводити людей в оману. План Суркова «Шатун», псевдо територіальні громади, Євросоюз слабкий, і найголовніше – величезна армія проросійських інтернет-ботів, які навіть під українською символікою закидують постійні гасла, що несуть загрозу державі.

Незабаром Україна буде вшановувати загиблих Героїв Майдану, декілька днів залишилось до тих пам’ятних кожному українцеві дат. Зрозуміло, що в Україні планується багато заходів, і безпосередньо у самому Києві. Інтернет-простір майорить рекламними банерами, закликами, запрошеннями долучитися до заходів у ці дні. Давайте розберемо деякі з них. 

20 лютого усюди повідомляється про “третій майдан”, про повалення влади, про зброю. Наприклад, використовуються такі гасла: «Повідомте своих друзів, що завтра почнеться нова революція!», «Приходьте 20 лютого на Майдан та беріть зброю» тощо. Переважно інформацію цю поширюють незрозумілі групи та невідомі нікому персонажі. 

А ось 22 лютого закликають українців долучитися до Маршу національної гідності українські націоналісти, а саме Національний корпус, ВО Свобода та Правий сектор. 

Нам усім треба навчитися відділяти одне від іншого, зрозуміти хто є хто. Хто закликає приходити 20 лютого? Реальні люди, або реальні політичні сили? Чи може діючі громадські організації та рухи? Ні, зазвичай це якісь аноніми, фейки, невідомі анонімні люди та незрозумілі групи, про які ми дізнаємось з їхніх анонсів. А ці люди на всю мережу кричать про повалення влади та закликають озброюватися. Так, сьогодні багато незадоволених владою, важка економічна та соціальна ситуація. Але коли невідомі нікому фейки говорять про початок озброєної революції – це варто зробити висновок. 

Мені імпонує, наприклад,  те, що 22 числа на акцію разом виходять спільно націоналістичні сили, об’єднавши свої зусилля, разом висувають свої політичні вимоги до влади. Політичні вимоги! Максимально масштабно, але мирно. Як сказав народний депутат Андрій Іллєнко у телепрограмі «Ваша свобода», що 22 – це символічний день. «18,19,20 лютого у ці дні ми будемо вшановувати загиблих побратимів, а 22 число – це символічний день, тому що відбулася втеча Януковича, це день фактичного завершення першого етапу Революції гідності. Чому я так кажу? Бо я вважаю, що Революція гідності не завершена, бо її основні завдання ще не виконані» – каже Ілленко.  

Саме не виконані. Об’єднання правих і їх марш – це нагадування владі, що вона прийшла на крові Героїв, на гаслах революції, а більшість зобов’язань влада не виконала. Сьогодні важка ситуація, війна, політичні сили розбалансовані, йде постійний тиск на Україну. Це все зрозуміло. Але націоналістичні сили мають повне законне право на висловлення своїх позицій. Є засоби впливу на владу. Щоб не говорили, українське громадянське суспільство вже формується і це надбання Революції гідності. Нація знає, що їй треба і що потрібно робити. Знає ціну смерті Героїв, знає, що є держава, знає, що зовсім поряд фронт з підступним та агресивним ворогом. Тому ніякі провокації не пройдуть. Вимоги Майдану є і про них ніхто не забув. Революція не закінчена і українці будуть вимагати виконання владою зобов’язань, які вона взяла після перемоги Майдану. 

Помилка Путінського режиму у тому, що Москва була впевнена – Майдан явище чисто технологічне і його можна створити слідуючи якомусь певному алгоритму. На український Майдан відстоювати свої права і гідність вийшли сотні тисяч людей. Їх підтримали мільйони і все це без скажених грошей на розкрутку. У той же час Росія викидає мільйони доларів, чекаючи результату, а «третього майдану» немає. Менталітету керівників Росії важко зрозуміти, що український народ сам вирішує коли і як відстоювати свої права. А кремлівські фейки в соцмережах, замасковані під українців, врешті, заспокояться. Тому всі заклики на кшталт: «Прийди 20 лютого на «третій майдан» ЗІ ЗБРОЄЮ у руках», під час зовнішньої російської агресії, повинні сприйматися українцями як невдалий ворожий трюк російської пропаганди, яка тільки і спрямована на те, щоб сколихнути Україну. Але агресор не розуміє, що Україна і так не спить, і так щодня б’ється за майбутнє своїх дітей. І давно сама знає, що їй потрібно.

Костянтин Суський