У Житомирі організатори скасували забіг на честь “Незламних солдатів”

У Житомирі з метою уникнення конфліктів організатори забігу на честь польських “Незламних солдатів” та діяча польського анкомуністичного руху Франца Непокульчицького вирішили скасувати цей захід.

Болючу реакцію на проведення цього заходу продемонструвала українська спільнота Житомира, адже існує факт вбивства цими солдатами мирних українців.

Організатори – Союз польської шляхти – вирішили піти назустріч і скасували акцію, повідомивши про можливі провокації та потенційну загрозу життю учасників акції з метою стравлення українців і поляків.

Також вони висловились за відсутність підтримки і героїзації злочинців – як з польського, так і з українського боку.

“У нашій пам’яті немає місця для людей, які чинили злочини – звичайні та воєнні, для тих, хто скеровував зброю проти жінок і дітей, хто коїв ганебні вчинки. Ми віримо, що може бути така пам’ять, яку єдину варто розбудовувати – правдива пам’ять. Тому безпідставними є побоювання, звинувачення і підозри, що пробігом «вовчою стежкою» ми віддамо честь злочинцям із Пискоровичів, Павлокоми та Сагрині. Жодні воєнні обставини та жодна національна солідарність не змусять нас виправдати їх. Саме такої позиції ми вимагаємо від себе і такої ж очікуємо від наших українських сусідів”– заявив організатор заходу Володимир Іщук.

Із його слів, забіг був присвячений житомирянину Францу Непокульчицькому, який після 1920 року був змушений залишити окупований більшовиками Житомир і переїхав до Польщі. “Був її громадянином і вірним воїном. Змагався із нацистами (зокрема готував замах на Гітлера), а потім воював проти сталінсько-більшовицьких окупантів. Був одним із лідерів польського руху антибільшовицького.

Ідея пробігу полягає у вшануванні пам’яті тих солдатів антикомуністичного підпілля, котрі після закінчення Другої світової війни зі зброєю в руках протистояли радянському режимові, продовжуючи кривавий, нерівний і, як виявилося, приречений на поразку бій”, – сказав Іщук.

Іщук запевняє: конкретно Франц Непокульчицький непричетний до жодних українсько–польських конфліктів і української крові на його руках немає.

Нагадаємо, лідер керівної партії Польщі “Право і Справедливість” Ярослав Качинський нещодавно заявив, що європейське майбутнє України залежить від трактування в Україні ролі УПА у власній історії. При цьому Україна також засудила злочини проти поляків, вчинені українцями.